Vadászkönyvek / Diana vadászati Antikvárium

A vadászkönyvek és azok gyűjtése mindig is izgalmas érdekes területnek számított. Egy rég áhított vadászkönyv polcra-helyezése egy trófeás vad terítékre hozásával vetekszik. A vadászkönyvek értékét - így árát is - elsősorban annak ritkasága és beszerzési nehézsége határozza meg. Ebben a fő kategóriában szépirodalmi valamint szakkönyvek, folyóiratok, szakmai cikkek, sorozatok, vadász videók találhatóak, a vadászat és természeti témában, de helyet kaptak a madarászat, valamint az erdészet és határterületei is. Antikváriumunk egyedülállóan nagy vadászati anyaggal rendelkezik, amelyek az alábbi alkategóriákba csoportosítva találhatóak meg.

Általánosan használt elválasztó határvonal a könyvészetben második világháború, vagy annak környéke. Nálunk az 1950 előtti vadászati könyvek alkategóriában hazai és külföldi írók munkái találhatók. A klasszikus magyar írók könyveitől a régi útleírásokig.

1950 utáni vadászkönyvek kategóriában az 1950 után egészen napjainkig kiadott vadászati ,erdészeti, ornitológiai, természeti könyvek böngészhetőek. Megtalálhatóak a legnagyobb szaktekintélyek által írott máig is helytálló ritka szakkönyvek és vadászati monográfiák, vadászati visszaemlékezések, szépírások, elbeszélések én novellák. helyet kaptak madarász és gombás könyvek is, de a vadételek készítéséről is számos régi és mostanában kiadott szakácskönyv található.

A Vadászati sorozatok között elsősorban a Nimród Alapítvány és a Magyar Vadászírók Klasszikusai méltán híres és népszerű sorozat kötetei találhatóak. 1993-ban Zoltán Attilával kezdték el a Nimród Alapítvány könyvsorozatot. Studinka-életrajza volt az első kötet, aztán a nagy öregek jöttek, Studinka, Beregszászi György, majd a régi vadászok gyűjteményes könyvei ,hazai és idegen tájakon. Ebben a sorozatban jelentek meg többek között Merán Fülöp, Videcz Ferenc, Békés Sándor, Sterbetz István, Sáry Gyula, Kovács László, Ugray Tamás, Földi László vagy Végh Endre könyvei. A sorozat első kötetei ritkaság számba mennek, számozott példányai a gyűjtők becses ereklyéi közé tartoznak. A Magyar vadászírók Klasszikusai szintén a Dénes Natúr Műhely kiadó Dénes István nevével fémjelzett illusztris sorozat. Régi, már-már beszerezhetetlen klasszikus magyar vadászkönyvek szöveghű kiadása, egységes keménytáblás sorozatkötésben, a gerincén sorszámozva.

Kínálatunkban megtalálhatóak második világháború előtt és után megjelent Vadászati folyóiratok: elsősorban Nimród vadászújság évfolyamai, szórvány számai találhatóak itt. De fellelhető a Magyar vadász, Az Erdő a Természet és egyéb újságok, periodikák lapszámai, évfolyamai is. Itt találhatók meg a Nimród Fórumok, a Nimród Vadászújság illetve a Magyar Vadászok Országos Szövetségének szakmai és tudományos tájékoztatói, mellékletei. Érdekes szakanyag a vadgazdálkodás területeiről.