1950 utáni vadászkönyvek

Josef Reichholf
A vizek világa - Természetkalauz

1998 Magyar Könyvklub. 223 oldal, színes képekkel. Keménytáblás kötésben, jó állapotban. 

Víz nélkül nincs élet. Állóvizek.
Folyóvizek. Vizes területek keletkezése, fejlődése. A talajvíz. A víztől a szárazföldig.
Folyóparti ligeterdők. Az ökoszisztémák dinamikája Az ember és a vizes területek.
Van-e esély a jóvátételre. A vízi élőhelyek növény- és állatvilága. Az állatok és növények életformái. stb.

Ára: 4.900 Ft

Ákos László szerk.
Vadgazdálkodási és vadászati alapismeretek

1965 Mezőgazdasági. 334 oldal, szép, megkímélt állapotban.

A könyv tartalmát tekintve az alábbi témakörök találhatóak meg, melyeket a legnagyobb szakírók publikáltak: vadfaj ismeretek, az erdő életközösségének kialakulása és változása, vadtenyésztés, a vadászterületnek és a vadászat módszereinek leírása, a vadnyomok és jelek ismertetése, a lőtt vad kezelése és szállítása, a trófeák bírálata, a vad egészségtana, a vadászkutya idomítása és bevezetése, fegyverismeret, a vadászati jogról, a vadőri szolgálati szabályzat, vadászati szokások és hagyományok, vadászerkölcs azok a legfontosabb tudnivalók stb.
1965-ben megjelent régi vágású szakkönyv.

Ára: 5.500 Ft

Dr. Kováts Zoltán- Nagy István
Korszerű lövészfegyverek

1969 Zrínyi Kiadó. 138 oldal, képekkel, szemléltető ábrákkal. Fűzve, közepes állapotú, hiánytalan példány. Ritka.

Ára: 4.000 Ft

Studinka László
Minden nap vadásznap

1977 Gondolat, 340 oldal, keménytáblás kötésben, jóállapotban. 1 cm, es apró sérülés a gerinc élén.  Hiánytalan.

Studinka László írásai az utóbbi másfél évtizedben magyar és német nyelven egyaránt sikert arattak. Könyvének lapjain egy olyan ember számol be vadászélményeiről, sokrétű tapasztalatairól, akinek szerelme az erdő, minden napja vadásznap. A történetek középpontjában a hazai vadak szerepelnek: szarvas, vaddisznő, őz, róka, vidra, túzok, fogoly és fácán valamint más vadak, de korántsem csak vadászatuk fortélyait ismerteti velünk az író, hanem elsősorban életmódjukat, szaporításuk, tenyésztésük finom részleteit, szokásaikat, s mindemellett a vadászélet ezernyi örömét-gondját. S hogy a vadász nemcsak puskával a kézben vadászik, mindennél beszédesebben igazolja a fényképezőgéppel vadászó, s igazán nagyon szép felvételekkel illusztrációt szolgáltató szerző.

Ára: 4.500 Ft

Zsirai László szerk.
Vadászok emlékeiből 2.

2005 Terraprint Kiadó. 246 oldal, keménytáblás kötésben, jó állapotban. Kis példányszámban megjelent antológia.

Ára: 6.500 Ft

Balázs Győző
Húsok és húskészítmények

- Minennapi gondok és hasznos tanácsok egy állatorvos gyakorlatából
Ez a kötet elmondja, hogyan készül a vágóállat testanyagából az ember legfontosabb élelmiszere. Mit kell a húsról tudni? Hogyan lehet a legjobb, a legmegfelelőbb részeit felismerni és kiválasztani? Mit lehet belőle készíteni? Az ipari üzemben, a konyhában miként lehet a munkát ésszerűsíteni? vágás, húskinyerés, darabolás, osztályozás. Füstölés, zsírok, húsok. Húskészítmény előállításának módja. Pácolás, adalékanyagok. Csomagolás.
A munka szerzője napjainkig tár fel számos érdekes összefüggést, majd a modern húsipari technológia leírása következik. A hús minőségének a mutatóival, a konyhai titkokkal, technológiájával.
2009 Mundus M Egyetemi Kiadó. A kötet megjelenését a legnagyobb éégek mellett a AMagyar Húsiparosok Szövetsége is nagyban támogatta.

Ára: 3.000 Ft

Csányi Sándor-Majzinger István
Az Őz: Ökológia és alkalmazkodó gazdálkodás

2018 Gödöllő. 84 oldal, 28 színes képekkel, szemléltető ábrákkal. Fűzve, új állapotban. Ritka!

Ára: 8.000 Ft

Dr. Thuránszky Zoltán-Pékh Gyula szerk
Halászat Magyarországon

75 oldal, + 20 oldal képmelléklet. Fűzve, jó állapotú, ritka könyv.

Ára: 6.000 Ft

Tábori Ilona
Hal-, vad-, bárány- és ürühússal készült ételek

2010. Bajuszka Kiadó. 127 oldal, fűzve, új állapotban.

Tábori Ilona szerkesztette Hal-, vad-, bárány- és ürühússal készült ételek szakácskönyve rengeteg ínycsiklandozó étel elkészítését kínálja az olvasónak. érthető leírások, kb 250 ételrecept.

Ára: 1.500 Ft

Gát-Kalmár-Szajkó-Seidl szerk.
Fegyvertartók kézikönyve

2002. FEHA KFT kiadása. 62 oldal, szemléltető ábrákkal. Füzet alakzat, 15x10 cm. Jó állapotban.

Tartalomjegyzék a képek között.

Ára: 2.600 Ft

Csanády Jenő
Agarászat

"Agarászat cím alatt egy kézikönyvet adok azok kezébe, kik az agarászat ősi és nemes időtöltésének hívei... Testestől-lelkestől agarász ember vagyok, s mint szenvedélyes agarásznak végtelenül fájt az, hogy éppen a mi legnemesebb sportunknak kell nélkülöznie még mindig egy olyan művet, mely kizárólag ennek a magyar nemzetet oly híven jellemző lovagias időtöltésnek lenne szentelve, holott már napjainkban a szakirodalom minden ága oly hatalmas lendületet nyert." - írja könyve bevezetőjében a szerző.

Jelen kiadás az 1900-ban megjelent roppant ritka és beszerezhetetlen szakirodalom szöveghű, reprint kiadűsa. 177 oldal, új, olvasatlan állapotban. Remek vétel!

Ára: 5.800 Ft

Mikósdy-Szederjei-Róna
Mit kell tudni avadászsportról?- Vadász ABC (egyben)

Két jó kötetet ajánlok az ismereteit bővíteni szándékozó vadászoknak a hatvanas évek nagysikerű szakkönyvei, melyet nagy nevek írtak: Szederjei Ákos, Róna István, Mikósdy András. Minden alapvető ismeretanyag megtalálható bennük: a hazai vadfajok, a vadászati módok, a vad elejtése utáni teendők, a trófeák és vadászszokások, fegyverkezelés, belővés, célzás mozgó vadra, ,egyéni vadászati módok, a hajtástól a lesen át az "Uhuzásig" Vadászfelszerelés, vadóvás, vadtenyésztés, vadászkutya, vadászati tudnivalók.

Megjelent 1966-ban és 1967-ben. 180 és 113 oldal.

Ára: 7.600 Ft

Fekete István
Lutra - első kiadás

1955 Ifjúsági Könyvkiadó. 351 oldal Szilvási Nándor illusztrációival. Kiadói félvászon kötésben, jó állapotban.

Ára: 11.000 Ft

Több szerző
Wildgerichte kulinarische vielfalt aus der natur

Német nyelvű kifejezetten vadételes könyv, rengeteg képpel, változatos ételkészítési receptek, minden vadfajból. Nagyalakú, 150 oldal, műnyomó papíron, keménytábls kötésben, kiiváló, újszerű állapotban.

Ára: 2.800 Ft

Fekete István
Barangolások - első kiadás

Sok-sok év vadászcserkészéseinek és halászkalandjainak gazdag élményvilágából merítette elbeszéléskötetét Fekete István. „Barangolások közel negyven év alatt – vallja ő maga előszavában –, éjjel és nappal, esőben-fagyban, napsütésben és borulásban, hajnalok hajnalán, éjjelek éjjelén, nehéz zsákmánnyal és üres tarisznyával, vidám gondolatok és elment, drága Emberek emlékárnyai között… Barangolások erdei fényben, puha gyalogúton, kopott legelők tarlóján, bodzavirágok súlyos illatában és sötét fenyvesek elsóhajtott tegnapjaiban… Barangolások az Idő és az Emberek erdejében, amely lassan emlékké válik, mint az elszállt füst és az ódon kalendáriumok, amelyekben már megfakult a betű…” – A természet és a múlt áhítatos szeretetével írt, finom lírájú könyv. Ezt a kötetet még maga az író válogatta össze.
 
1968 Móra. 230 oldal, Csergezán Pál mesés illusztrációival. Védőborítóban, jó állapotban. Első kiadás.

Ára: 4.500 Ft

Móra Ferencné
Móra Ferencné szakácskönyve

MÓRA FERENCNÉ SZAKÁCSKÖNYVE
Az eredeti 1928-ban megjelent igazi , klasszikus szakácskönyv 1986-os hasonás kiadása. 8 színes és két oldal ff képmelléklettel, 310 oldalon! Mintegy 20-féle hal és vadétellel.
 
Ez a receptkönyvben az alábbi témákról szól:
Főzés7 konyhafelszerelés8 Konyhaeszközök9 Konyha és kamra takarítása11 Konyhaedények rendbentartása, mosogatás12 Asztali edények mosogatása13 Bevásárlás13 Maradékok felhasználása17 Levesek18 Húslevesek18 Hamislevesek22 Levesbevalók25Húsok31 Pörköltek31 Angol húsok vesepecsenyéből33 Marhahúsok vegyesen készítve36 Sertéshúsok39 Borjú- és ürühúsok41 Szárnyasok44 Halak47 Vadak49K örítések52Saláták56 Főzelék60 Száraz téli főzelékek60 Zöld nyári főzelékek61 Zsírban sült tészták65 Kelt tészták74 Omlós tészták85 Tejes ételek97 Sodók99 Fagylaltok102 Habok106 Befőttek109 Cukorbatett gyümölcs111 Télre eltett főzelékek114 Aszalt gyümölcsök119 Hurka- és kolbászfélék119 Rákfélék121 Kenyér122
 

Ára: 3.300 Ft

Róna István szerk.:
Vadászélmények távoli földrészen - Nagyhírű vadászok nyomában I.-II.

A két kötet egyben.

Izgalmas hegymászó és vadászkalandok leírását közlő Róna István munkája. Az ismert vadász-író ebben a könyveiben Dél-Amerikától Indián, Afrikán, a csendes-óceáni szigetvilágon és Grönlandon át a Kárpátokig olyan világhírű vadászok útját kíséri nyomon mint Kauffmann, Baker, Pedersen, Kesri Singh, Maderspach, Theodor Roosevelt - vagy a nem eléggé méltányolt Teleki Sámuel, akik közelebb hozták az állatok világát az emberiséghez. Veszélyes nagyvad vadászatok, emberevő tigrisek, stb, izgalmasabbnál izgalmasabb történetek.

Ára: 3.000 Ft

Fekete István
Vuk

1975 Móra Kiadó. Balogh Péter rajzaival készült 3. kiadás. 126 oldal, egészvászon kötésben, védőborítóban, jó állapotban.

Ára: 2.400 Ft

Fekete István
Tüskevár

Fekete István Művei sorozat kötete. 2004 Móra Kiadó. 289 oldal, kötve, jó állapotban.

Ára: 2.400 Ft

Fekete István
Hajnal Badányban

1974 Móra Kiadó. 310 oldal, fűzve, közepes állapotú, hiánytalan.

Ára: 2.400 Ft

Fekete István
Lutra

1973 Móra Kiadó. Csegezán Pál illusztrációkkal. 397 oldal, fűzve, jó állapotban.

A magányos vidralegény, a legnagyobb és legpompásabb vidrahím elhagyja víz alatti otthonát, és kalandos vándorútja során bekerül a civilizált világba. Megismerjük a kötetből Lutra eredeti környezetét, a folyók, tavak, nádasok állatvilágát és a vizek mellett élő emberek - halászok, vadászok - életét. Mindezt az író csodálatos megelevenítő erővel varázsolja elénk.
8 évvel a nagysikerú első kiadás után 1963-ban látott napvilágot ez a nagyon szép igényes félvászon kötésű második kiadás, amindek az illusztrációit nem más, mint Csergezán Pál készítette. Eredeti szakadásmentes védőborítóban

Ára: 2.300 Ft

Fekete István
Kittenberger Kálmán élete - első kiadásban

1962 (Pfannl Egon rajzaival), első kiadás,félvászon kötésben, jó állapotban. Igényes és jó könyv, vérbeli vadászkönyv, nem száraz életrajzi kötet.

Ára: 3.400 Ft

Fekete István
Hajnal Badányban

180 oldal, félvászon kötésben, védőborítóban. Jó állapotban.

Ára: 2.500 Ft

Fekete István
Tarka rét - Elbeszélések és versek -Első kiadás

1973 Móra. 328 oldal, egészvászon kötésben, védőborítóban. Jó állapotban.

Ára: 3.400 Ft

Fekete István
Bogáncs - első kiadás

1957 Ifjúsági Kiadó. 326 oldal, Cselényi József rajzaival. Félvászon kötésben, közepes állapotban.

Ára: 5.000 Ft

Fekete István
Tüskevár-Téli berek

Fekete István Tüskevárában Tutajos és Bütyök – becsületes nevükön Ladó Gyula Lajos és Pondoray Béla hetedik osztályos tanulók – vakációjának történetéről olvashatunk. . István bácsi, az állami gazdaság agronómusa szeretné szívóssá edzeni elkényeztetett unokaöccsét, ezért Matula Gergelyt bízza meg a fiúk nevelésével. A berekbeli élet lefarag minden nagyzolást és nyegleséget a két pesti kamaszról, és Tutajos, elbúcsúzva a nyártól, Matula véleménye szerint is „felsőbb osztályba léphet”. Ez a felsőbb osztály a „téli berek”, amely teljes szépségében tárul fel Matula két védence előtt. A szabadjára engedett fiúk önként vállalt fegyelemmel kerülik ki a vadász-halász élet buktatóit, s mire véget ér a vakáció, Matula két egész ember, két komoly fiatal férfi kezét szorítja meg búcsúzóul.

Mindkét kötet jó álapotban.

Ára: 4.900 Ft

Fekete István
Éjféli harangszó

2021 Móra Kiadó. 173 oldal, 36 elbeszélés. Herbszt László nagyszerű illusztrációival. Keménytáblás kötésben, új, olvasatlan állapotban.

A kötet szereplői hétköznapi hősök: falusi emberek, akik küzdenek a szegénységgel, az öregséggel, az elmúlással, néha a szerelmi bánattal, mások rosszindulatával, vagy éppen a szeszélyes időjárással. Nem mindig diadalmaskodnak, de a bölcsesség és az egymásra figyelés átsegíti őket a nehéz időszakokon. A történetek között humoros, drámai, sőt meséket idéző is akad, s nem hiányoznak a tájakat vagy természeti jelenségeket bemutató, jellegzetes stílusú Fekete István-írások sem.
Az elbeszélések mintha egyetlen évet ölelnének fel: télutón játszódik az első novella, az utolsóban pedig kitavaszodik. A karácsonyról több történet is szól, ez az az ünnepi időszak, amelyben a falvak szűkszavú, szemérmes népének is megered a nyelve.
A kötet grafikáit, amelyek visszaadják a hol álomszerű, hol szinte szociografikus pontosságú novellák hangulatát, Herbszt László készítette

Ára: 5.500 Ft

Fekete István
Szarvasbőgésen - Vadásztörténetek

Fekete István írói pályája azokkal az elbeszélésekkel indult, melyek az 1930-as évek elejétől folyamatosan jelentek meg a Nimród vadászújság hasábjain. Kittenberger Kálmán biztatására a fiatal gazdatiszt sorra írta a novellákat, és hamarosan az újság legeredetibb szerzőjének számított: a hangulatfestés, a szemléletes leírások és az éles szemű megfigyelések mesterének, aki legalább olyan örömmel mesélt balul elsült vadászatokról, mint a kapitális vad elejtésének diadaláról. Jelen kötet szerkesztője, Sánta Gábor arra törekedett, hogy a csaknem másfél évtized elbeszélései közül kiválogassa azokat, amelyek kiemelkedőek az írói életművön belül, és egyúttal a magyar irodalom legjelesebb vadásztörténetei közé is tartoznak.

2012 Trend Kiadó. 252 oldal, 35 elbeszélés. Fűzve, új, olvasatlan állapotban.

Ára: 4.500 Ft

Fekete István
Almárium - Füveskönyv

Különleges könyvet tart kezében az olvasó: Fekete István legszebb mondatainak, leginkább időt álló gondolatainak gyűjteményét. Bányász István több mint ötven kötetből válogatta össze azokat az idézeteket, amelyekben a szerző önmagával vívódva, gyakran melankolikus hangon, bölcsen vall önmagáról és a világról.

2015 Móra Kiadó. 136 oldal. Keménytáblás kötésben, új könyv.

 

Ára: 3.500 Ft

Fekete István
Zsellérek

Fekete István 1939-ben megjelent nagysikerű regénye, a Zsellérek a Horthy-korszak első évtizedének történelmi kulisszái között játszódik, a magyar vidék, a magyar parasztság aktuális gondjait-bajait taglalja, és arra megoldásokat is javasol. A regény közvetlenül egy emberi lélek fejlődésrajza, közvetve pedig a magyarsággal azonosított, módosabb földművelő osztály sorsdilemmáit bemutató dráma.

2021 Móra. 351 oldal, teljes cenzúrázatlan szöveggel, 24 oldalas utószóval, mely Sánta Gábor Fekete István kutató munkája.

Új, olvasatlan állapotban.

Ára: 3.500 Ft

Több szerző
Uránia állatvilág-Uránia növényvilág I.-VIII.

A hetvenes évek egyik ismeretterjesztő  sikersorozata volt az URÁNIA állat  és növényvilág. Mindenki, akit érdekelt a téma beszerezte, majd féltve őrizte könyvtárában. Többezer oldalas, monumentális állat, -és növényvilág felöleli a teljes faunát és flórát. Többezer oldal, pazar képanyaggal. Jó állapotban, kissé sérült papír védőborítóban, ami a könyvet megvédte. 

Teljes sorozat, jutányos áron. 

Ára: 14.000 Ft

Nadler Herbert
Vadásznapló 1935-1941 I.-III. kötetben

Nadler Herbert a magyar vadásztársadalom megkerülhetetlen alakja. Nevéhez fűződik többek között a "Nadler-pontok" bevezetése, a Fővárosi Állat- és Növénykert igazgatói tiszte, a Természet című lap szerkesztése, és egy időben még a mezőgazdasági főtanácsosi címet is birtokolta. Nemcsak szakavatott munkája és pompás trófeái, de irodalmi munkássága is nagyban hozzájárult tekintélye öregbítéséhez, cikkeivel és könyveivel jelentősen gazdagította a vadászirodalmat.
Írásainak elsődleges forrásanyagát nagyrészt naplói jelentik, amelyekben német és magyar nyelven, közel háromezer vadászattal eltöltött nap eseményeit rögzítette. E 3 kötet az 1935-es és 1941-as éveket megörökítő naplóbejegyzéseket tartalmazza.


Nadler Herbert kitartó és etikus vadász volt, a természet és a vadak jó ismerője. Feljegyzéseiben a "szép, derűs és jól rendezett" vadűzések mellett kendőzetlenül írt a középszerű vagy épp meddő vadászatokról, a mámoros sikerélmények mellett a bosszantó hibákról, továbbá az időjárás és a vadászszerencse szeszélyességéről is, ily módon a vadászélmények teljes palettáját vonultatva fel szókimondóan, lényegre törően, mégis olvasmányosan

Keménytábls kötésben, teljesen új állapotban.

Ára: 9.900 Ft

Pálffy Pál
A vadon vonzásában

2020 Lazi Kiadó. 271 oldal, eredeti fényképekkel. Keménytáblás kötésben,, új állapotban.

Pálffy Pál a vadvédelem neves szakértője és sokat tapasztalt, szenvedélyes, ugyanakkor etikus vadász volt, akinek diplomáciai és irodalmi tevékenysége is jelentős. Állandó szakírója volt a Jurán Vidor szerkesztésében megjelenő Vadászlapnak, és több élménybeszámolót is írt, melyek nagyrészt az 1945 utáni emigrációja alatt jelentek meg német és francia nyelven.
Ide tartozik a számos eredeti fényképfelvétellel gazdagított A vadon vonzásában című írása is. E kötet - amellett, hogy a nemzetközi vadászati irodalom egyik remeke - sokkal több, mint egy vadászkönyv: a természet könyve, amely nemcsak a vadászokhoz és a vadásztörténetek kedvelőihez szól, hanem minden egyes természetbaráthoz is.
Apróvadak, vízi vadak, ragadozó madarak, őzek, zergék, szarvasok, hiúzok, farkasok, párducok, tigrisek, medvék, bölények és jávorszarvasok - alig létezik olyan állatfaj, amelyről a három kontinenst megjárt Pálffy Pál ne tudna mesélni. Az emberek által gyéren lakott, ám vadakban rendkívül gazdag, szarvasbőgéstől visszhangzó kárpáti erdőkről pedig úgy ír, hogy az olvasót borzongás járja át: részben e csodás ősvadon letűnése felett érzett melankólia miatt, részben pedig az öröm okán, amiért egy olyan vadász szavai tárulnak elé, aki e tájakat egykor dobogó szívvel járta be, hogy kifürkéssze legrejtettebb titkait.

Ára: 3.500 Ft

A. E. Hartink
Golyós puskák és karabélyok enciklopédiája

A legtöbb vadász fegyvergyűjteményében van legalább egy puska vagy karabély. Könyvünk részletesen foglalkozik valamennyi korszerű, közismert golyós puskával és karabéllyal, ebben az olvasó megtalálja a legtöbb jelenlegi gyártmányt, modellt és űrméretet.Ez az enciklopédia a korszerű golyós puskák és karabélyok igazi katalógusa, több mint 400 színes fénykép-illusztrációval. A szerző - a lőfegyverek kialakulásától kezdve - részletesen ismerteti a fegyverek műszaki vonatkozásait, kezelésüket és az azokkal összefüggő biztonsági kérdéseket. Teljes és részletes magyarázatát adja a fegyverek olyan műszaki vonatkozásainak, mint pl. a biztosítókarok és a reteszelőszerkezetek. Ismerteti a puska- és karabélylőszerek típusait is. Az enciklopédia legnagyobb része a golyós puskák és karabélyok leírását és műszaki jellemzőit tartalmazza.
Az egyedülálló képanyag és a részletes műszaki leírások révén a téma legigényesebb és legteljesebb feldolgozását nyújtja könyvünk.

1999 Gabo Kiadó. 315 oldal, műnyomó papírob, keménytáblás kötésben, hibátlan védőborítóban. Kiváló állapotú darab.

Ára: 13.500 Ft

Balogh János
Puskák és pipacsok - Vadászat és vadgazdálkodás

2011 Pro Natura Kiadó. 166 oldal, ff. képkkel illusztrált. Jó állapotban.

Ára: 5.000 Ft

Bognár László
Ásványhatározó

1987 Gondolat. 477 oldal, színes képtáblákkal, rengeteg leírással, információval. A legjobb ásványhatározó. Jó állapotban, sérült papír védőborítóban.

Ára: 2.700 Ft

Pelle Józsefné-Boda Zoltánné-Nagy Elvira
Halak, vadak, szárnyasok könyve

2005 Pannon-Literatura Könyvkiadó. 159 oldal, jó állapotban. 

Ára: 1.500 Ft

Lurz Gerda
A 100 legjobb recept szabadtűzön

2002 STB. Kiadó BP. 79 oldal, fűzve, jó állapotban.

Ára: 1.200 Ft

Vilma néni
Szabad tűzön készült ételei

1996 Tóth KK. 157 oldal, többszáz recept. Fűzve, kissé fakult kötéstáblákkal, közepes állapotban.

Ára: 1.200 Ft

Szürke Bagoly
Két kicsi hód

1975 Móra. 197 oldal, fűzve, jó állapotban.

Ára: 1.200 Ft

Korda István
A nagy út - Körösi Csoma Sándor életregénye

1958 Bukarest. Romániai magyar nyelvű kiadás. 393 oldal, kiadói félvászon kötésben, a kötéstábla hátulja foltos, jó állapotban. Ritkább kötet.

Ára: 1.200 Ft

Kovács László
Lőporfüstös emlékeim

“A jó vadászpuska olyan, mint a hűséges hitves: az ember sosem akar megválni tőle!”

Ez a találó hasonlat Kovács László Lőporfüstös emlékeim könyv szerzőjétől, a magyar származású, évtizedek óta Svédországban élő, északi nimródtól; Kovács Lászlótól származik. Aki kétségkívül bőséges elméleti tudással rendelkezik, de mégsem tartozik a szobatudósok közé. Sokkal inkább gyakorlati szakember, ha puskákról-vadászatról van szó. Ballisztikai ismeretterjesztést tekintve az ezredforduló legtöbbet publikáló magyar anyanyelvű írója. Ám ebben a művében nem a puskáké a főszerep, hanem sokkal inkább a vadászélményeké, melyek szinte kaleidoszkóp-szerűen bepillantást engednek a szerző itt-ott roppant fordulatos, sehol sem unalmas életébe. S ugyanakkor több híresség is felbukkan a lapokon, Máriássy Páltól, Satzger Lászlón és Páll Endrén át Ugray Tamásig. Mindazoknak ajánlható ez a mű, akiket érdekelnek a színes vadászhistóriák és a régmúlt korok ugyancsak. Lévén a könyv végén Carl Lagercrantz “Kolmärdentől a Kárpátokig” c. művének hazai vonatkozású fejezeteit teszi közzé, először magyar nyelven, ezzel teljesítve ki a kötetet.

263 oldal, fűzött kartonkötésben, új, olvasatlan állapotban.

Ára: 5.800 Ft

Fekete István
Gyeplő nélkül

Regényének témaválasztását a csaknem tizenöt esztendős gazdatiszti múlt inspirálta, melynek keserű tapasztalatait a mezőgazdaságban 1945 óta történtek folyamatosan eszébe juttatták a Földmívelésügyi Minisztérium tisztviselőjének. Ráadásul az író a regény tervezése idején vakult meg egyik szemére, és ez a tragédia alapjaiban befolyásolta szemléletmódját. Ekkoriban írta egyik levelében, hogy „az ostrom és a következmények az én idegeimet is alaposan megreszelték, és derengést még az elveszett szememmel se látok, pedig azzal sok mindent meglátok, amit eddig nem láttam”.
A Gyeplő nélkül ispánnak nevezett főszereplője is hasonlóképpen tanácstalan. Egy dunántúli nagy uradalom intézőjeként keserűen tapasztalja, hogy nem „csupán” a természet pusztító erőivel és a gazdasági élet kiszámíthatatlan tényezőivel kell megküzdenie, hanem az emberek korlátoltságával is. Köztes helyzetben tevékenykedik: munkaadói és beosztottjai egyaránt gyanakvással figyelik, gyakorta megkérdőjelezve szakértelmét és becsületességét. Ebben a jelképes esztendőben játszódó történetben az ispán szereti a földet és a munkáját, így – akárcsak a gazdatiszt Fekete István – nehezen fogadja el a felismerést: mennie kell. Az életrajzi olvasattal ezért éppen úgy célszerű számolni, mint azzal, hogy a szerzői szándék szerint emlékeztető és intés kívánt lenni a múltból látszólag semmit sem tanuló jelen számára.
S ez utóbbiak különösen figyelemreméltóvá teszik a regényt, mivel a felvetett problémák – mai színezettel – változatlanul időszerűek.
1994 Nesztor Kiadó. 257 oldal, fűzve, kartonált, jó állapotban.
 

Ára: 4.000 Ft

Desmond Morris
Állatlesen - Az állatok viselkedésének terepkalauza

Desmond Morris elismerten a legnagyobb tudósa az állati viselkedésmódok és szokásrendszerek valamennyi fontos területének. Legyen az a csoportalkotás, védekezés, támadás, táplálkozás, ivadékgondozás, szaporodás vagy tisztálkodás különféle módjain át a z alvásig. Lebilincselő könyvét száznál több színes fotó illusztrálja.

Nagyalakú, 255 oldal, védőborítóban, jó állapotban.

Ára: 3.200 Ft

Bernáth István szerk.
Ínyencségek szabadtűzön

Akár faszénparázson, akár bográcsban tűz fölött sütünk-főzünk, az így készített ételek íze összetéveszthetetlen és összehasonlíthatatlanul finom.
Ezeknek az ételeknek a varázsát természetesen nemcsak a füst kesernyés íze adja, hanem a főzés egész hangulata, hiszen erre a vállalkozásra általában kisebb-nagyobb társaságban kerítünk sort, amikor mindenki ott sürgölődhet a készülő étel körül, közben beszélgetve, esetleg poharazgatva.
Ahhoz, hogy egy ilyen esemény igazi élménnyé váljon, elengedhetetlen az alapos előkészítés. Nemcsak a helyet kell körültekintően kiválasztani, megfelelő tüzelőről, fáról vagy faszénről is gondoskodni kell, emellett általában az ételeket is előre fel kell dolgozni - a húsokat bepácolni, a zöldségeket megtisztítani, szükség szerint darabolni, a köreteket, salátákat, szószokat elkészíteni, hogy a sütésnél-főzésnél már valóban csak az ételre kelljen figyelnünk. 

2015 Elektra Könyvkiadó. 48 oldal színes képekkel illusztrálva. Teljesen, új állapotban.

Ára: 1.400 Ft

Dr Lévai Judit
Terítéken a gomba

A könyv remekül ötvözi a gombák szakszerű ismertetését és felhasználási módjait. A sok színes fénykép segít abban, hogy a kirándulók felismerjék a látott és begyűjtött gombákat, miközben figyelmeztet a veszélyekre. Ugyanakkor ösztönöz arra, hogy mind több fajta gombát tálaljunk fel étkezéseinkkor. E könyvben nemcsak ínyencek, hanem fogyókúrázók is találnak remek recepteket az ételfajták egész skálájából: hazai és külföldi gombás leveseket, mártásokat, húsételeket, tésztaféléket. Segít a háziasszonyoknak abban is, hogy ne csak friss, hanem tartósított gombát is fel tudjanak használni, illetve készíteni.
Jó állapotban. 207 oldal, színes képekkel.

Ára: 2.500 Ft

Czifferszky István
A gemenci bak és más vadászelbeszélések -Ördöggyűrű - együtt I.-II.

Czifferszky István dr. (Gyöngyös, 1915-1982), a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett jogi diplomát. Sokoldalú, nagy-tudású ember volt. Nemcsak a szénbányászatban és a gyógyszeriparban jeleskedett, hanem a vadászat szerelmese is volt.
A gemenci bak és más vadászelbeszélések valamint az Ördöggyűrű című elbeszélés-kötet a legjobbnak tartott magyar vadászkönyvek között tartják számon. Mindenkinek szívből ajánlom.
 

Ára: 5.800 Ft

Szőllősi Antal
Nyílegyenesen - Íjászat

2008 Sztyeppei Nomád BT kiadása. 144 oldal, ábrákkal. Fűzve, új állapotú szakkönyv az íjászatról.

Ára: 7.000 Ft