Lakó Elemér
Bornemissza Anna szakácskönyve 1680-ból
Bornemissza Anna szakácskönyvében régi, autentikus receptek, soha máshol közzé nem tett technikák találhatóak. A könyv eredetije 1604-ben jelent meg a Majna menti Frankfurtban, Ein new Kochbuch címen, bizonyos Rumpolt írta. Ezt fordította magyarra Keszei János, és ajánlotta az erdélyi fejedelemasszonynak.
A "magyar urak így szeretik” megjegyzések gyakoribbak, mint az összes többi. A magyar konyha akkor már Európa-szerte ismert volt, hatott a többi nép gasztronómiájára annyira, hogy maga Rumpolt is „ein geborner Ungernek” vallotta magát.
A szakácskönyv tulajdonképpen kultúr- és gasztrotörténeti érdekesség. A receptek természetesen nem abban a formában szerepelnek, ahogy mi hozzászoktunk, de az akkori konyha fejlettségét jól mutatja, hogy csak az ökörhúsnak 83 féle elkészítési módját ismerteti.
Az ökrön kívül természetesen a többi állat elkészítéséről is szó esik, Rumpolt külön-külön fejezetben ír a négylábú állatokrúl, a vadakrúl, a szárnyasokrúl, a halakrúl és végül a különfélékről, azaz a salátákrúl, a tésztamívekről, a pastetumokrúl, a tortákrúl, lepényekrűl s bélesekrűl stb.
Romániai Kriterion Kiadó adta ki 1983-ban. 285 oldal, képekkel. Jó állapotban, kissé kopottas védőborítóban.
Ez a példány elkelt, de a következő előjegyezhető.
Töltse ki az alábbi űrlapot és azonnal szólunk, ha újra lesz készleten!