1950 utáni vadászkönyvek

Gál István
Erdőrendezéstan

1973 Bp. Mezőgazdasági Kiadó.  365 oldal, 49 tábla külön melléklettel, 157 szövegközti képpel. Fűzve, többet forgatott, közepes állapotban.

Mindössze 1100 példányban jelent meg.

Ára: 6.000 Ft

Dr. Csiák Gyula szerk:
Bársony István: Az elveszett paradicsom

Limitált díszkiadás. Bársony tokban, bársony kötésben, aranyozott cím és gerincfelirattal, B.I. címképpel. 194 oldal. Pár példány készült belőle, a Bársony István Alapítvány ajándékaként.

Makulátlan állapotban.

Keszthelyi Jenő
Csontszilánkok - Vadásznovellák

Kódex Kiadó. 2010. Pécs. 192 oldal, keménytáblás kötésben, kiváló állapotban.

Keszthelyi Jenő Csontszilánkok kötetében így vall magáról: “Nem vadászősök ivadéka vagyok, csak egy természetimádó átlag magyar. Amikor boldog békében élek az istenadta, zalai természeti környezetemmel, akkor vadászni megyek. Amikor megorrol rám a natura néhány szeszélyes istensége, mérgemben elbújok és leírom, ami nem tetszik, vagy szabadjára engedem édeni fantáziámat a vadászélet folyamának örvényeiben. Ha még ez sem nyugtat meg, akkor fél milliméter vastag faszeletkékből (furnérból) jeles vadászok és vadak portréját rakom össze. Csak arra vigyázok, hogy a vadnak emberszeme legyen és az emberek lássanak is, meg el ne vágjam a kezemet. Mégis előfordul: nem így alakul a kép. Akkor mérgemben vadászni megyek, s elölről kezdődik minden.”

Ára: 9.000 Ft

Fekete I.
Lutra - Egy vidra regénye - első kiadás

1955 Ifjúsági Könyvkiadó. 351 oldal Szilvási Nándor illusztrációival. Kiadói félvászon kötésben, jó állapotban.

Szederjei Ákos
Vadcsapáson - (nyomhatározó)

Szederjei Ákos szakírónk, a nagy,- és apróvad legavatottabb tudora "nyomhatározóját" ajánlom a tudás iránt fogékony vadászoknak. Vadcsapáson címmel. 1961 -ben adták ki, mára alapművé vált szakirodalmunkban. Ilyen nagy átfogó mű azóta sem jelent meg. A közel kétszáz oldalas mű, mintegy 30 faj nyomát, életmódját mutatja be. A könyv végén a 48 táblányi illusztráció, valamint ezen kívül 157 nyomrajz komoly szakkönyvvé teszi. Fűzve, kiadói papírborítóban, gyűjtői makulátlan állapotban.

Ára: 14.000 Ft

Gellért Tibor szerk
Ötven vadász+2 emlékeiből

2019 Nimród Vadászujság. 241 oldal, keménytáblás kötésben, szerkesztői dedikációval. Kiváló állapotban.

Ára: 8.000 Ft

Dr. Oroszi Sándor szerk.
Bakonyi erdők, bakonyi évszázadok

Válogatás két évszázad írásaivból. 2006 Veszprém. Viza Kft kiadása. 192 oldal, színes képekkel, 1 kihajtható térképmelléklettel. Fűzve, új állapotban.

Ára: 8.000 Ft

Gyenes Szilárd
Szolgálatban a hivatásos vadász

2013 Orsz. M. Vadászkamara. 103 oldal, fűzve, jó állapotban.

Ára: 3.000 Ft

Farkas Dénes
Az őzállomány gondozása

2018 VKE. Szekszárd. 78 oldal, színes képekkel, ábrákkal. Fűzve, új  állapotban.

Sugár László- Tóth Csaba
Vadászó őseink nyomában

"Őseink számára a természet csodálata, megbecsülése, kímélete kezdettől fogva meghatározó, beleértve az élővilágot: a növényeket – így a fákat – és az állatokat, különösen a „lelkes” lényeket. Utóbbiakat nem is volt szabad valódi nevükön említeni, csak „álnéven”. Így a szarvasnál ez volt a „boga”. A vadászati tevékenység nagyon kíméletes volt, hiszen fejlett állattartással rendelkeztek, élelmük volt bőséggel. Az ősi vadászati módok – solymászat, agarászat, kopózás, valamint az jászat elsősorban testi-lelki gyakorlat, harci felkészülés volt közösségük és állatállományuk védelme érdekében, gyermekkorban indítva.” 

A kötet olvasói történelmi áttekintést kapnak egyebek között a vadászatról, a szikla- és barlangrajzoktól kezdve legendákon – az óriásszarvas történetén – át a hagyományos vadászati módokig.

2020 Helikon Kastélymúzeum. Keszthely. Nagyalakú, 166 oldal, keménytáblás kötésben, új állapotban.

Ára: 8.000 Ft

MÉM Erdőrendezési Szolgálat
Útmutató az erdőálomány-gazdálkodási tervek készítéséhez+ ...

MÉM 1986.  Bp. 185 oldal+ 65 oldal melléklet-füzet. Ritka tétel.

Ára: 5.000 Ft

Turós Emil-Venesz József:
Vad-hal szakácskönyve

1972 Corvina. 251 oldal, színes képekkel. Egészvászon kötésben, gyűjtői állapotban.

Turós Emilt és Venesz József neve mára fogalom a gasztronómiában. kettejük rendkívül jól összeállított, alapműve a VAD-HAL című, 1972-ben napvilágot látott szakkönyv. Benne foglaltatik a hagyományos ételkészítési eljárások, a nemzetközi és hazai ízek bemutatása, a magyaros főzés alapszabályai, fűszerezés a levesektől a pástétomokon át a hideg és meleg ételekig. Köretek, mártások, pácok, fogások.
Ritka, nehezen beszerezhető szakanyag.
Ára: 7.000 Ft

Újfalvi-Miskolczi-Teleki:
Magyar Hírmondó vadászkönyvei 4 kötetben

A Magvető Kiadó Magyar Hírmondó sorozatában jelentek meg ezek a klasszikus, régi vadászkönyvek, amelyek szép egységes sorozatban, pergamen-utánzatú kötésben láttak napvilágot. Ezek a művek eredeti kiadásban szinte hozzáférhetetlenek, aukciók kurrens darabjai. Az elős magyar vadászkönyvek egyikeként tartják számon.

Bodrogi Gyula
80 év, 80 recept, 80 történet

Bodrogi Gyula mesél. Magáról, a családjáról, egykori kollégákról Gobbi Hildától Sinkovics Imréig, a főiskolai évekről, színpadi bakikról, baráti összejövetelektől és persze vadászatokról. Minden történet mellé kapunk egy kiváló, ízes receptet is. Mert a Bodrogiak szeretnek enni, de amit még inkább élveznek, az a főzés. A szakmai és színészi körökben is elismert főzőtudományát osztja meg a kedves olvasóval, teli szeretettel és bájjal. Sok-sok ételképpel illusztrálva. Szép állapotban, ajándékozási bejegyzéssel. 176 oldal, borítólappal ellátott keménytáblás kötésben, nagyalakú.

A kötetet már sehol nem lehet kapni, kifogyott és keresett szakácsirodalom.

Sárkány-Vallus szerk.
A vadászat kézikönyve

1971 Mezőgazdasági Kiadó.  650 oldal, 150 ábrával, fotóval, képpel. Mindenre kiterjedő részletes alapmunka.

Kiadói papírborítóban, egészvászon kötésben, jó állapotban.

Egy igazi alapmű a vadászok körében, az 1971-es budapesti Vadászati Világkiállításra megjelent, a vadász szakma és a sportvadászat teljes egészét átfogó szakirodalom. A vadászat kézikönyve. A "másfél kilós", mitegy 650 oldalas monumentális munkán több mint negyven kiváló szakember dolgozott, köztük, Bertóti, Studinka, Bencze Lajos, Csőre Pál, Jilly Bertalan, (vadászkutyás rész) Koller Mihály, Páll Endre, Szederjei Ákos és sokan mások. A kötetet 140 oldalnyi képtábla és 150 ábra teszi teljessé. Máig az egyik legjobb, leggyakorlatiasabb szakkönyvünk.

Szalontay Zoltán
Nyírtől a Bakonyig

Néprajzi, falusi, erdészeti novellák, elbeszélések.  1999 szerzői kiadás. 322 oldal, fűzve, jó állapotban.

Az író novelláinak olvasásakor rögtön szembetűnik az örökké változó természet hangulatának, arculatának, és a falusi élet eszközei mesterségeinek, pontos, hiteles leírása. A szerző avatottan ismeri ezt a világot, évtizedeken át az életéhez tartozott a természet közelében élő vidéki emberek közössége. Novelláiban többnyire a paraszti, falusi életforma mindennapjai elevenednek meg, hétköznapok és ünnepek, örömök, fájdalmak, no meg az egyszerű észjárás utolérhetetlen furfangjai. Humor, kedves pajzánkodás, tisztesség és becsület, s nem utolsósorban: egyenes beszéd jelenik meg a történetekben. Szalontay Zoltán érdeme, hogy bemutatja, megőrzi és továbbadja a már-már elfeledett hajdani falusi életmódot, amelyből nem ártana, ha utódaink is merítenének hasznos, okos dolgokat.
Az erdőmérnök képzettségű szerző írásai tudományos értéket is hordoznak, mert a részletes leírások, elemzések mindenképpen bővítik, kiegészítik néprajzi ismereteinket.
Az író legfőbb erénye a fékezhetetlenül áradó mesélőkedv, amely tapasztalatokból, átélt élményekből táplálkozik. Munkássága a szűkebb haza megismerését, szeretetét hirdeti, kötődésre, hűségre inspirál.
Könyvesbolti forgalomban nem kapható kötet.

 

Ára: 3.000 Ft

Nagy Gyula
Parasztélet a vásárhelyi pusztán

Nagy Gyula néprajzkutató fő műve a PARASZTÉLET A VÁSÁRHELYI PUSZTÁN című monumentális monográfia. Bár szűkebb környezetét a kiterjedt vásárhelyi pusztai létet kutatta, könyve a hagyományos paraszti életmód bemutatásának minden szegmensére kiterjed, a pusztára, mint lakhelyre, a tanyai élet összes mozzanatára, a főzéstől a munkán át a foglalkozásokig. Művében a teljességre törekszik és ezt az olvasó meg is kapja. Tevékenységét figyelemmel kísérte a nemzetközi szakirodalom is. A könyv remek kritikákat kapott. A mintegy 760 ! oldalas mű 80 oldalnyi képmellékletet tartalmaz. Valamint számos nagyméretű mellékletet, kihajtható térképeket. Hasznos benne az is, hogy szó- és tárgymutatóban kereshetünk egy-egy tárgyra, fogalomra, kifejezésre a kötetben.
1975-ben jelent meg Békéscsabán, A Békés Csabai Múzeumok Közleményei sorozat 4 köteteként. Egészvászon kötésben, védőborítóban.

Heltay István
A róka ökológiája és vadászata

1989 Mezőgazdasági KK. 175 oldal, kiadói egészvászon kötésben, szép állapotban. 

Heltay Istán: A róka ökológiája és vadászata. Ez az egyetlen szakkönyvünk, mely a róka természetrajzáról és vadászati módjairól szól. Foglalkozik emellett a szakszerű nyúzástól a koponya kifőzéséig szinte mindennel, amit a rókáról tudni érdemes. 

Ára: 10.000 Ft

Várnai György
Vadásztörténetek és mesék felnőtt gyerekeknek

A mintegy százharminc természetfotót tartalmazó fotóalbum négy részből áll. I. Bevezető gyanánt. (Hobbi, vagy valami más.) Egy szenvedély és kedvtelés lélektani hátterét kívánja bemutatni, rávilágítva arra, hogy az emberi tevékenységnek milyen sokféle motivációja lehetséges egyidejűleg. II. Két, líraian megrajzolt meserészlet mutatjabe az erdő és a nádas világának életét, különbözőségét mindazoknak; akik szeretik a természetet, s azoknak is, akik még csak leendő rajongói. III. Valóságosan átélt vadászkalandok történetei, ahogy azt vadászok, erdészek, a nádi világ emberei, természetjárók évezredek óta elmondják egymásnak. Tíz rövid epizódot mesélek el kalandjaimból: az Éden időszakát; amikor még nem tett az ember annyi kárt a természetben, amennyit manapság. Hírt szeretnék adni gímszarvasok, dámvadak, muflonak, vaddisznók, őzek életének egy-egy általam jellernzőnek és érdekesnek tartott eseményéről. A fényképfelvételeken pedig rajtuk kívül a madárvilág tagjainak egy-egy emlékezetes megnyilvánulását kívántam megörökíteni. Ez nem mindig sikerült: több az emlék, mint a kép, pláne a jó kép. Az olvasó megismerkedhet kócsaggal, gémekkel, bakcsóval, bíbiccel, nagygadával, nádi rigóval, cserregő nádi poszátával, kékbeggyel, vércsével, ölyvvel és társaikkal, ha másként nem is, csupán egy rövid bemutatkozó "kézszorítás" erejéig. Megismerésükhöz amúgy ugyanannyi idő szükséges, amennyi bármelyikünk párjának, barátjának megismeréséhez: egy élet is kevés hozzá. IV. Fotóalbum. Képeit annak reményében készítettem, hogy mindannyiunkban segítenek tudatosítani értékeink megóvásának szükségességét, felelősségét.

Jó állapotban.

Ára: 4.800 Ft

Németh Balázs-Sánta Ákos-Soós Péter
Vadászat és vadászfegyverek Magyarországon

2021 M. Mezőg. Múzeum és Könyvtár BP. 284 oldal, színers képekkel, rajzokal. Keménytáblás, új állapotban.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum kiadásában megjelent 283 oldalas kötet közel fele mutatja be a magyar vadászattörténetet, de képet ad arról is, hogy milyen kihívásai vannak ma a vadászatnak, merre tartunk, követjük-e elődeink nyomdokait. Nagy örömünkre szolgál, hogy a hagyományos vadászati módok jeles szakértői is egy-egy tanulmánnyal járultak hozzá a tartalomhoz: Turcsányi Zoltán a solymászatról, Ambrózy Árpád a vadászíjászatról, Keresztes János az agarászatról. 

Fónagy József
A vizsla idomítása

Ti tudjátok, mi az: a magány felséges ünnepi csendjében barangolni be síkságokat és sűrűségeket, ahol minden földi hiúságot és nagyravágyást levetkezve, csupán a nagy természetben megnyilatkozó istenség közellétével telik meg elménk és szívünk. A hajnal pirkadása, a déli nap heve, az alkonyat árnyéka mind arra jó tinektek, hogy új meg új okot találjatok a felséges égnek, s a gyönyörű földnek a megcsodálására...
De a vadásznak társa is van, mely nem fárad ki mellette, hanem folyvást hevíti és lelkesíti vadász-szenvedélyével. Mert ő az, akiben bízunk, akihez ragaszkodunk és általa sokszorozódik meg élvezetünk a vadászatban. Ő a vizsla.
230 oldal, fűzve, (puhaborítós) teljesen új állapotban. 
Megrendelhető több példányban is.
Ára: 5.000 Ft

Acél Csaba
Kudu-láz

2004 Terraprint Kiadó. 176 oldal, fotókkal. Keménytáblás köttésben, új, olvasatlan állapotban. Megjelent mindössze 500 példányban. A szerző ajánlója:
"1942 november végi, vasárnapi körvadászat, a Szajol nevezetű, akkor még kicsi falu és a Tisza ártere között. Az időjárás nem vett tudomást arról, hogy már a zordságáról elhíresült 'ember' végű hónapban jár, inkább tavaszt komédiázott.
Abdon bácsi, a szajoli vasútállomás főnöke a vonatok érkezésének, indulásának intézése mellett, a vadászmesteri teendőket is hasonló komolysággal töltötte be. Erős, mély hangjára abbamaradtak a háború kimenetelét találgató beszélgetések, egy kicsit oldódtak a szíveket-lelkeket szorító félelem-görcsök. Az eligazítás alatt büszkén feszített Édesapám mellett egy fiatal, csinos vadász-hölgy, az Édesanyám, vállán a 'Kis Húszassal'. (ma is megvan!)
Az első kör lassan záródott, elhangzott a 'befelé ne lőj' parancs, a körbe szorult nyulak egyre gyakrabban kifelé rohanással mentették - ha tudták - irhájukat. Jó apám és Édesanyám között is megpróbált egy fürgelábú kitörni. - Klári a tiéd! - kiabált felénk Édesapám.
A tanultak szerint a hajtóvonalon átnyargaló nyulat felemelt puskacsővel kísértük, majd annak rendje módja szerint karikára lőttük. Hat hónap múlva megszülettem. Ezen a vadászaton Édesanyám már a szíve alatt hordott. A történetben ezért a többes szám.
Ezek után tehettem-e mást, minthogy vadász lettem!"
Ára: 4.600 Ft

Peter Beyersdorf
Spánielek

Mit kell tudni a spánielek származásáról, vásárlásáról, tenyésztéséről, ápolásról és kiképzéséről, kiállításról és nevelésről.

A  spánielek ártatlan, odaadó pillantásukkal még a szigorú gazdák szívét is meglágyítják. Kedvesek, ragaszkodóak és tanulékonyak – gondos ápolásuk, következetes nevelésük azonban igen fontos. A spánielek szívesen futnak, szeretnek játszani és jóindulatúak, ezért kellemes társai idősebbeknek, sportos gazdáknak és gyerekeknek egyaránt. A könyv hasznos tanácsokat ad mindazoknak a spánieltulajdonosoknak, akik szeretnék elkerülni a tartás és nevelés során felmerülő hibákat. Részletesen tájékoztat a vásárlásról, táplálásról, valamint a különféle betegségek okairól és kezeléséről. Színes és fekete-fehér fotók mutatják be a spánielek valamennyi képviselőjét.

1999 Elektra Kiadóház. 63 oldal, színes képekkel. Újszerű állapotban.

Ára: 2.200 Ft

Juhász-Liptai-Szabó-Varga:
Grillkönyv éheseknek

2019-ben jelent meg ez a humoros nyelvezetű de nagyon gyakorlatias két kötet, három szerző közös munkájaként.. Tűzbe hoz a kerti sütögetés, gondolata? Égsz a vágytól, hogy grillezhess? Lángol benned a szenvedély a roston sültek, parázsban sültek iránt?  Akkor reméljük, hogy igazán feltüzel majd ez a két könyv, mely direkt neked készült, és tele van szuper ötletekkel! 1128 válogatott recept, hazai és legjobb nemzetközi fogások, ízek.130 oldal, teljesen új állapotban.
"Figyelem!
A könyv olvasásának mellékhatásaként súlyos szabadtűzi főzési kényszer jelentkezhet. A tünetek esetén keresse fel hentesét, zöldségesét! Ez a könyv nem polcra készült! Mellőzése éhséghez és élményvesztéshez vezet"
Ára: 2.400 Ft