1950 utáni vadászkönyvek

Motesiky Árpád szerk:
Lévától Nagymarosig - Kittenberger Kálmán élete és ...

"Kószálásaim közben is mindig az egzotikus vidék leírásán ábrándoztam. Határunkban volt egy kis mocsaras tó, az Ákossy-tó, a Garam régi medrének maradványa. Hányszor nőtt képzeletemben Tanganyikává vagy más - éppen akkor olvasott - nagy, még át nem kutatott mocsárvilággá. De azért ilyenkor is éles szemmel figyeltem és abban minden állati élet megnyilvánulását. Mindig én voltam, aki tavasszal az első fecskét, az első gólyát, valamint a határunkban elvetődött, kevésbé ismert madarakat meglátta."
A kötet 2001-ben jelent meg a Terraprint Kiadó gondozásában. 133 oldal, fotókkal. Új állapotú, ritka példány, mindössze 500 példányban jelent meg.
Ára: 5.500 Ft

Gyimesi György
Bedrótozott Afrika

2003 Terraprint Kiadó. 190 oldal, fotókkal. Fűzve, új állapotban. Mindössze 500 példányban adták ki.

Ára: 5.500 Ft

Iglói Pál
Perőcsényi vadászatok és egyebek

2005 PolgArt Kiadó. 311 oldal, fűzve, jó állapotban.

Akik már ismerik a szerzőt, azok tudják, hogy az itt olvasható vadásztörténetek, így vagy úgy, de a majd háromszáz lelket számláló Pest megyei Perőcsény településhez köthetők. Vannak benne olyan tanulságos, bárkivel megeshető történetek, mint például „A százezerforintos kutya”, sőt azon is elgondolkozhatunk egy pillanatig, hogy az öreg, kopottas céltávcsöveknek valóban van-e „lelke”… Iglói Pál a tőle megszokott kendőzetlen stílusban nyúl a vadászatot érintő témákhoz, úgy, hogy az oldalakat falva észre sem vesszük; véget ért a kötet…

Mess Béla
Naplemente- Egy öreg vadász emlékezései

2003 Terraprint Kiadó. 216 oldal, fűzve, új állapotban.

Megjelent 500 példányban.

Bár a cím valós magyarázatát csak a könyv utolsó fejezetében kapjuk meg, mégis az egész könyv olvasása során érezzük, hogy az idős szerző vadászéletének alkonyáról van szó. Ötödik kötetében a nagy élet- és vadásztapasztalatokkal rendelkező szerző egy hosszabb személyes vallomás után a magyar vadászati szokások, a magyar vadászati kultúra múltjáról, jelenéről és ezzel kapcsolatos elképzeléseiről beszél. Az egyes vadászati módszerekkel és hazánk jelentősebb, főleg dunántúli tájegységeivel, vadászterületeivel kapcsolatos tapasztalatainak, élményeinek összefoglalása során egy-egy jellegzetes történettel, vadászkalanddal teszi szórakoztatóbbá, egyben hitelessé az elmondottakat.

Ára: 6.000 Ft

Ferenczy Ferenc
Magaslesek holdfényben

2001 Terraprint Kiadó. 174 oldal, fűzve, új állapotban. Mindössze 500 példányban adták ki.

Ára: 5.500 Ft

Mess Béla
Szikével, tollal, puskával

1999 Terraprint Kiadó. 202 oldal, fűzve, új állapotban.

Egy készülő vadász-trilógia első kötetét tartja kezében az olvasó. Az orvosprofesszor szerző közel fél évszázada járja szenvedélyes vadászként az ország vadászterületeit. Ebben az első kötetben főleg a hazai nagyvaddal kapcsolatos tapasztalatait, megfigyeléseit és élményeit foglalja össze. A vadnál észlelt különleges „boncesetek” és a vad magatartásának megfigyelése mellett éles szemmel figyeli az embereket, a vadászokat is, és tollhegyre tűzi azok hibáit, de szeretettel és elismeréssel emeli meg vadászkalapját az elhunyt vadászbarátok előtt is. A természettudományok rendszerezéséhez és az orvos-biológiai közlésekhez szokott szerző vadászíróként is megmarad elsősorban a tények közlésénél, de saját érzéseit, gondolatait, néha egy-egy csípős megjegyzését sem rejti véka alá. Rendszerező hajlamának megfelelően írója e könyvben is több fejezetre, azokon belül alfejezetekre, majd az egyes történetekre tagoltan meséli el mozgalmas vadászéletét. A könyv végéhez csatolt fényképek többségében a szerző eredeti felvételei, melyek vagy a vadászat helyszínén készültek, vagy a könyv egyes fejezeteinek fő mondanivalóit hivatottak szemléltetni. E könyv kellemes és hasznos szórakozást ígér vadászoknak, természetbarátoknak és a természet iránt fogékony ifjúságnak egyaránt.

 

Ára: 5.500 Ft

ÍBorzsák Benő szerk.
Vadászati alapismeretek

A rendkívül jól összeállított szakkönyv, többféle fejezetben és témakörben, tárgyalja a vadászat minden tudnivalóját. A vadfajok és vadászatuk c. fejezetben megismerheti az ifjú vadász a szőrmés nagy- és apróvadakat, a ragadozókat, a szárnyasok megannyi faját.
Ez minden tekintetben gyakorlati könyv fontos útmutatót ad magához a vadászathoz, a vadászati módokhoz, trófeák elbírálásához, a vadászat eszközeihez, karbantartásukhoz.
A könyv befejezése a vadász hűséges segítőtárásról, a vadászkutyáról, fajtáiról, idomításukról szól.
1991 Mezőgazdasági Kiadó. 314 oldal, ábrákkal, képekkel. Jó állapotban.
Ára: 3.500 Ft

Evanics Béla László
Mátrai vadászatok - Dedikált!

A szerző vadásznaplója. 97 oldal, fűzve, jó állapotban. Dedikált példány.

Ára: 6.000 Ft

Sáry Gyula:
Új vadászat

2006 Terraprint Kiadó. 264 oldal, keménytáblás kötésben, új állapotban.

Mindössze 500 példányban jelent meg.

Ára: 6.500 Ft

Csőre Pál Dr.
A solymászat története

1996 Terraprint Kiadó. 94 oldal, + 30 oldal kép. Jó állapotban.

Ára: 7.000 Ft

Stollmann-Motesiky szerk.
Jurán Vidor relikviák

Írások a hajdani vadászvilágból. 2000 Terraprint Kiadó. cca. 129 oldal képekkel. Fűzve, új állapotban.

Ára: 4.500 Ft

Mészáros Kálmán:
Abesszínia a vadászok paradicsoma

1998 Terraprint Kiadó. 211 oldal, fűzve, jó állapotban.

Megjelent 500 példányban.

Ára: 5.500 Ft

Varga Aladárné
Egy vadászfeleség naplójából

A szerző, Varga Aladárné, sajátos, tipikusan női szemlélettel, őszintén számol be kitűnő ízléssel kiválasztott témáiról, vadászat közeli tapasztalatairól, ezáltal ritkán átélhető helyzetekben, gyakran az átlagos sportvadászok által csak kivételesen elérhető, rejtelmes helyekre kalauzol megnyerő stílusával.
Érdekes és élvezetes kis könyv. 156 oldal, új, olvasatlan állapotban.
Ára: 4.500 Ft

Dr. Náhlik András
Nyomkalauz II.

1991 Venátus szakmai füzet. (91/8 sz.)  72 oldal, szemléltető ábrákkal. Fűzve, jó állapotban.

Ára: 3.500 Ft

Dúcz László
Csillagfényben

2001 Szerzői kiadás. 157 oldal, fűzve, új állapotban.

Ára: 5.000 Ft

Szy Ferenc:
Vadászéletem Kanadában

2006 Terraprint Kiadó.  280 oldal. Puhaborítós, kiváló, újszerű állapotban.

Ritka, a kiadó szerint, mindössze 500 példányban jelent meg.

Ára: 6.000 Ft

Kovács László:
Puskák és szarvasok

A nagysikerű író legújabb könyvével most is mint minden kötetében leginkább a vadászfegyverekkel, kaliberekkel, ballisztikával foglalkozik. Az utolsó fejezetben pedig, rendhagyóan saját legszebb vadászélményeiből is felvillant érdekes történeteket. Szarvasokról, vadpulykákról éppúgy, mint gerle és nyúlvadászatokról.. Szép és értékes munka a Terraprint Kiadó utolsó kiadánya, 2007-ben mindössze 500 példányban jelent meg.

220 oldal, fotókkal, ábrákkal, sok szemléltető rajzzal. Új állapotban.

Ára: 6.500 Ft

Oriskó Ferenc-Pár Gyula
Halak szakácskönyve

Édesvízi és tengeri halak receptkönyve. Fóód Time Könyvkiadó. A mintegy 351 oldalas vaskos szakácskönyv korszerűen, innovatívan, de a hagyományokat megőrizve, mutatja be hazánk, valamint a világ halételeit.  Többszáz recepten keresztül megismerhetjük, elkészíthetjük, a legjellegzetesebb ételeket, újdonságokat. Talán a legteljesebb magyarországon megjelent halfőző könyv. Érdemes beszerezni. 

A mintegy hetvenféle halból, tengeri gyümölcsből, algából készíthető étel receptjének leírásait tartalmazza. Külön fejezetben mutatjuk be a halakhoz illő mártások elkészítését. Reméljük, mindenki hasznára tesszük közzé a különböző halak néhány tulajdonságát összegző Hallexikon fejezetünket. Újdonságnak számít e könyvünk abból a szempontból is, hogy a vizekben fellelhető összes élelmiszerre - így a növényi eredetűekre is elhívja tisztelt olvasóink figyelmét. 

Ára: 2.900 Ft

Páll Endre:
A gímszarvas és vadászata

1985 Mezőgazdasági. 214 oldal, vászonkötésben, eredeti borítólappal, remek állapotban.

 A könyv szól fővadunk a gímszarvas vadászatáról. Átfogó ismeretket ad a viselkedéséről, ökológiáról, szaporodásbiológiáról, témája a szarvas betegsége, gondozása, a vadászat módjai, selejtezés. Leírja részletesen a trófea bírálatot is. A 215 oldalas szakkönyv, számos szemléltető ábrávalés fotókkal illusztrált. Igen ritkán fellelhető anyag. 

Fénymásolt borítólappal, volt könyvtári törölt példány.

Ára: 12.000 Ft

Tarján Gábor:
Mindennapi hagyomány

Rendkívül jó és részletes, mindenre kiterjedő néprajzi szakanyagnak tartom Tarján Gábor: MINDENNAPI HAGYOMÁNY című, munkáját. Nemhiába alapművé vált néprajzi gyűjtők, oktatók körében.
Ez a könyv mindent megmutat , bemutat, részletes ábra és képanyaggal együtt,, hogyan élték mindennapjaikat őseink? Hogyan és mit főztek, mit viseltek, milyen bútorokon ültek, ettek, aludtak? Szerszámaikat, eszközeiket, kocsikat, tárgyakat, öltözékeket stb. Hogyan lettek úrrá az anyagon - kövön, fán, fémen? Hogyan szőttek, fontak, varrtak, építettek? Miben hittek és mitől féltek, mit tudtak bizonyosan és mit sejtettek csupán?
Ezekre a kérdésekre válaszol a könyv, amely egyszerre kultúrtörténet, magyar és összehasonlító néprajz is, emellett számos gyakorlati tanáccsal szolgál a régi mesterségek iránt érdeklődőknek is..
195 oldalon, többszáz képpel. Keménytáblás kötésben, jó állapotban. 1984- ben jelent meg, azóta keresett könyv.

Az első 67 oldal, Fekete István eddig kiadatlan kézirata, melyet az íróhoz igen közel álló író-tudós-tanár, Nagy Domokos Imre folytatta és fejezte be, úgy beleélve magát bérmaapja stílusába, hogy az olvasó észre sem veszi a "váltást". A könyveivel és vadászírói munkásságával önállóan is hírnevet szerzett Nagy Domokos Imre méltó lezárást adott ebben a sajátos könyvben Fekete István gazdag, a természet szeretetével és bölcs emberismerettel átszőtt életművének. Megosztó könyv, Fekete István életművéhez, tartozik.

302 oldal, jkeménytáblás kötésben, jó állapotban. 2002 Új Ember Kiadó

Ára: 4.500 Ft

Toró Elza szerk.
Sütés-főzés szabadtűzön

Tűzrőlpattant receptek - (Húsok, halak, zöldségek és gyümölcsök, grillen, nyárson, mogyorófavesszőn, tárcsán és bográcsban)

2014 Csengőkert Kiadó. 156 oldal, fűzve, teljesen új példány.

Ára: 1.500 Ft

Fekete I.
Téli berek - első kiadás

1959 Móra. 399 oldal, Reich Károly rajzokkal. Kiadói félvászon kötésben, jó állapotban. Ritka!

Fekete I.
Napló- Hajnalodik- Keserves évek

2001 Ajka. F. I. Irod Társ. 216 oldal,  fűzve, jó állapotban. Ritka!
 
A kötet Fekete István: Napló – elbeszélés; Hajnalodik – színdarab/dráma, és Fekete Istvánné: Keserves évek című elbeszéléseit tartalmazza.
“A Fekete István Irodalmi Társaság kiadásában megjelent kötetben ritkaságszámba menő szöveg mellett először találkozhat az olvasó teljes terjedelmében Fekete István Naplójával. Az író özvegye Keserves évek címmel vázolja egy hihetetlenül küzdelmes, sokszor tragédiákkal terhes életút közösen megélt évtizedeit. Az íróként megszeretett Fekete István emberként is példa: a helytállás egyszerűségének művésze; a hitét, magyarságát és emberségét minden körülmények között – és ellenére! – vállaló hús-vér valóság.
Ára: 9.000 Ft