1950 utáni vadászkönyvek

Wass Albert.
Tavaszi szél - színművek

2004 Kráter. 127 oldal, fűzve, jó állapotban.

Jaroslav Holecek
Cendes vadászat

Vadfotó-album. 1973. Gondolat.  239 oldal, ff képekkel, szöveggel. Borítólapos egészvászon kötésben. 

Ára: 2.500 Ft

Faragó Sándor:
Élőhelyfejlesztés az apróvad-gazdálkodásban

Faragó Sándor egyik legjobban sikerült és leginkábbmáig is keresett alapműve-szakkönyve ez a munkája. A nagyüzemi mezőgazdálkodás következményeként az apróvad élőhelyei lecsökkentek, eltűntek az árokpartok, a védelmet jelentő fás-cserjés területfoltok, a vízrendezéssel szűkültek a vizes, tocsogós mélyedések. Mindezeket a mezei és vízi vadállomány is megsínylette. E káros folyamat visszafordításának lehetőségeit tárja fel a szerző, aki kezdeményezője, elméleti és gyakorlati szakembere a fenntartható apróvad-gazdálkodásnak hazánkban.A könyvben leírt módszerekkel alakíthatók ki azok a „vadbarát”, változatos mezei és vízi életterek, amelyekben kiegyensúlyozottan élhetnek az állatok és növények közösségei, s válhat értékteremtővé a természetet ismerő, tisztelő és azzal harmóniában élő ember.
 
A kötet 355 oldalas, 137 ábra+ színes fotók, szemléltető ábrák szemléltetik a leírtakat. Kiváló állapotban. 1997-ben jelent meg.
 

Monostori Károly
Ebtenyésztés - Kézikönyv ebtenyésztők, vadászok és ...

1909 első kiadás reprint megjelenése: 2011 Lapu Kiadó. 196 oldal, 100 képpel. Fűzve, újszerű állapotban. 

Az első magyar nyelvű kutyás könyv, amely száz éve született és megvetette az alapjait a honi ebtenyésztésnek, a kutyák sportszerű tartásának és nevelésének. Szerzője az állattenyésztés és orvoslás, valamint az állattartás neves magyar tudósa, Monostori Károly, akinek Ebtenyésztés című munkáját máig idézik az utódok, alapvetései nem évültek el, gyakran hivatkoznak rá tenyésztők, kutyakiképzők és állatorvosok egyaránt. A kutya természetrajzi, bonc- és élettani s küllemtani leírása, fajtái, szaporítása, felnevelése, táplálása, gondozása, tanítása, használása és fontosabb hibáinak és betegségeinek orvoslása a könyv témája, mely jelzi a könyv rendkívüli sokoldalúságát. A kötet évtizedek óta keresett könyvritkaság, igazi sláger az antikvár könyvek piacán. Már sehol nem kapható.

 

Ára: 4.200 Ft

Mirko Vosátka
Természetjárók enciklopédiája

1978 Madách. 394 oldal, kötve, jó állapotban.

Nem tudom, hogy készült-e hasznosabb és érdekesebb gyakorlati kézikönyv, "túlélő könyv" a hetvenes években Vosátka:Természetjárók enciklopédiájánál.
Ez a könyv a természetben való tartózkodás minden mozzanatát felöleli, gyakorlati útmutatást ad a természetjáró-szerető embernek, hogyan élje túl és élje meg a természetet hogyan hívja segítségül önmaga megsegítésére. Tanácsot ad, tanít, az agancs felépítésétől kezdődően, nyomolvasástól a les készítésén át a késélezéstől csomó kötésig, mindenről. Hegymászás, táborverés, fekhelyek, kunyhók készítése, csónak, tutajkészítés, stb, stb. Többszáz színes és rajzos illusztrációval szemléltetve, mindent és minden esetet, amivel a természet megajándékozhast minket. Emiatt kezdő vadászok is haszonnal forgathatják. Rendkívül jó szakanyag. 395 oldal, többszáz ábárval. A kötet ritkábban bukkan fel.
Ára: 3.500 Ft

Heltay István szerk:
Vadásziskola - DVD melléklettel

411 oldal+ 200 színes kép. Keménytáblás, nagyon új állapotban. 2. kadás. 2016.

Máig az egyik legjobb vadászati szakkönyv a dr. Heltay szerkesztette: Vadásziskola. A kötet mintegy 411 oldalon, 200 jó minőségű színes képpel, szövegközti szemléltető ábrákkal ismerteti gyakorlatias szemszögből a vadászat teljes egészét. Az ökológia, az élőhely és a vadfajok ismeretése mellett, kellő részletességgel tárgyalja a vadgazdálkodást, a vadbetegségeket éppúgy, mint a vadászat gyakorlatát, vadászetikát, szelekciót, bírálatot, vadászfegyver és lőtechnika, optika-ismeretet, vadászkutyák bevezetését, bevadászását. DVD melléklettel, új állapotban.
Nem csak leendő vadászoknak, hanem, ismereteit bővíteni szándékozó gyakorló vadászoknak is melegen ajánlom.
 
 

Nagy István szerk
Ez elment vadászni - Jogszabályismeret, balesetelhárítás ...

Hiánypótló brossúra: "Ez elment vadászni" címmel jelent meg, jól összefoglalja a vadászat feltételeit, a vadászat eszközeit, a birtokbavételt, a vad szállítását, bírálatot, ebekkel kapcsolatos szabályokat, sőt a viselkedés írott és atlan szabályait is. a jogaszabályokat, balesetelhárítást és balesetmegelőzést talgal és mutat be gyakorlati példákkal, valamint szemléltető ábrákkal alátámasztva. 2007-ben jelent meg, 48 oldalon.

Ára: 2.500 Ft

Dr. faragó Sándor-Köller Joachim-Dr. Zoltán Attila
Természeti örökségünk - A legkíválóbb magyar vadásztófeák ...

Képes album. Összeállította: Dr. Faragó Sándor-Dr. Zoltán Attila. Magyar és angol nyelven. Nagyalakú fényképes album, 95 oldal, műnyomó (fényes) papíron, keménytáblás kötésben, újszerű állapotban.
A könyv tartalmazza valamennyi magyar világrekord, magyar rekord, ezenfelül néhány egyéb kiemelkedő – trófea leírását, kézre kerítésének körülményeit. A kiváló, némelyikük estében akár legendásnak mondható egyedeket tíz neves természetfestő munkái jelenítik meg hitelesen, természetes környezetükben, magukat a trófeákat is valósághűen ábrázolva. Ezenfelül gyönyörű vadfelvételek és terítékfotók gazdagítják a második, módosított kiadás anyagát.

A. E. Hartink
Sörétes és vegyes csövű vadászpuskák enciklopédiája

1999 Gabo Kiadó. 320 oldal, többszáz színes képpel, szemléltető ábrával. Keénytáblás kötésben, védőborítóban. Jó állaptban.

Ez az átfogó szakkönyv kifejezetten a fegyverrajongók, a fegyvergyűjtők, illetve a téma iránt érdeklődők számára készült. Az enciklopédia az alábbiakat foglalja magában: - alőfegyverek fejlődésének története - a sportlövészet fontosabb ágazatainak ismertetése - több mint 500 korszerű sörétes és vegyes csövű vadászpuska ismertetése

Dr. Náhlik András
Nyomkalauz

1990 Venátus szakmai füzet. 72 oldal, szemléltető ábrákkal. Fűzve, jó állapotban.

Bányai József szerk
Írások a hajdani vadászvilágból - Illés Nándor

Illés Nándor 12 kiadatlan elbeszélése. Terraprint 1997. 88 oldal, új állapotban. 

A könyv összeállítás a híres vadgazda és szakember Illés Nándor írásaiból. Néhány fejezetcím:

Rucza vadászaton

Vadászat Peszéren

Milyen nagy a medve

Vadászat kopókkal

Vadászat és vadászok

 

Ára: 4.500 Ft

Cey-bert Róbert Gyula:
Magyar vadgasztronómia

Évezredek óta a vadételek főúri, fejedelmi és királyi lakomák legmagasabbra értékelt ételeit képezték. A jelen kötetben Cey-Bert Róbert Gyula sajátos módszerének megfelelően bemutatja a vadászat történelmi hátterét, kiemelve a lovaskultúrájú magyarság vadászatának történetét, amelyben a vadak szimbolikái jelentése meghatározó szerepet játszott. A könyv ugyanúgy bemutatja a legrégebbi magyar vadételek leírásait mint a jelenkori magyar konyha leggyakoribb vadkészítményeit. A szerző legnagyobb érdeme azonban az, hogy megismerteti az olvasót nagyon sok újonnan alkotott vadétellel, amelyek a megújuló magyar konyha jövőbeli irányzatát alkothatják. Nagyon sok régi ésd több mint száz új recepttel. 2003-ban jelent meg, nagyalakú, 113 oldal, színes képekkel illusztrált. Ritka.

Ára: 7.000 Ft

Jilly Bertalan
A vadászkutyák idomítása

Második átdolgozott kiadás, 1962 Mezőgazdasági KK. 216 oldal, 80 szemléltető fotóval.

Ez a könyv méltán az egyik legkeresettebb idomító szakanyagunk. Rendkívül nagy szakértelemmel megírt, "biblia". Ritkán kerül belőle eladó példány, főként ilyen állapotban.

A képen láható kötet az 1962-ben megjelent második javított, bővített kiadás. , Megkímélt, tetszetős, szoros fűzésű példány. Firka, szamárfül, egyéb sérülésektől mentes.

 

Kovács Dénes
Billenőcsövű golyós vadászfegyverek

2007 Dénes Natur Műhely Kiadó. 300 oldal, színes és ff képekkel gazdagon illusztrált. Új, olvasatlan állapotban.

Ez a szakkönyv a golyós csővel is kombinált, billenőcsövű vadászpuskák (bockbüchsflinte, drilling, bockdoppelbüchse, doppelbüchsdrílling, doppelbüchse, büchsflinte, vierling, bockdrilling, büchsflintedrilling, kugeldrilling, bergstutzen, kipplaufbüchse) bemutatásával foglalkozik. Az egyes vadászfegyver típusokról szóló fegyvertechnikai kérdések megtárgyalása mellett, röviden az ide kapcsolódó lőtechnikai, töltényismereti, optikai és ballisztikai alapismeretekről is olvashat a téma iránt érdeklődő olvasó. A könyvet több, mint 400 darabból álló, reprezentatív kép- és ábraanyag teszi szemléletessé és gyakorlatiassá.

Ára: 9.800 Ft

Kovács Dénes:
Vadásztöltény- és lőtechnikai ismeretek

Kovács Dénes elismert szakíró és szakember könyvét élvezettel forgathatják, nemcsak a gyakorló vadászok, hanem a kézifegyverek kedvelői is. A közel háromszáz szakmai publikációja mellett ez a könyv is jó példája annak, hogyan lehet közérthető nyelven, könnyed stílusban műszaki ismereteket leírni, rendszerezni, ismertetni és kommentálni, mindezt vadásznyelvre lefordítva, olvasmányosan megfogalmazni.
 
Ennek a könyvnek elsődleges célja az, hogy eredményesen járuljon hozzá a hazai vadásztársadalom fegyverekkel, töltényekkel és lőtechnikai kérdésekkel kapcsolatos szakismereteinek minél tökéletesebb megalapozásához, bővítéséhez.. A golyós és a sörétes vadásztöltények szerkezeti felépítésének bemutatása, a golyós, a sörétes, illetve a maroklőfegyverekhez kapcsolódó lőtechnikai alapismeretek tárgyalása, a vastestre gyakorolt fizikai és biológiai hatásmechnaizmusának ismertetése, a külföldi vadászatokhoz fegyverek és lőszerek ajánlása, a mellékelt vadásztöltény és vadászlövedék lexikon, és nem utolsó sorban a bőséges kép- és ábraanyag teszi ezt a kézikönyvet a téma iránt érdeklődő olvasó számára szemléletessé, illetve gyakorlatiasan használhatóvá.
2004-es egjelenése ota bestseller, keresett szakirodalom, azóta nagyritkán kerül belőle elő eladó példány. Jelen könyv, olvasatlan, karcmentes teljesen új állapotú gyűjtői példány, talán kinyitva sem volt.
 
2004 Dénes Natur Műhely.  327 oldal.

Dr. Sáry Gyula:
Üres helyek trófeái

Csak szenvedélyes erdőjáróknak! Filozófikus eszmefuttatások erdőről, madarakról, fegyverekről, vadászírókról és veszendő értékekről. Harmincegy állatmese a mátyásmadárról, a ravasz nyúlról, az Apró Vadászok Egyesületéről – és persze az erdőről. A népszerű vadászíró újabb remek könyve.

320 oldal, fűzve, jó állapotban.

Ára: 4.500 Ft

Gáspár János:
Kedves István bátyám!

dokumentumok Fekete István hagatékából. Levelek, levelezések. )
 
"Elmondhatjuk, legtöbbet Gáspár János tett az "ismeretlenség" feloldásáért Az író például sosem írt arról, hogy üldözött zsidó embereket mentett a II. világháború utolsó hónapjaiban. Ebből a könyvből ezt is megtudhatjuk. A könyvben olvashatunk Láng Rudolf, a Nimród olvasószerkesztője leveleiből, az író Kittenbergerhez és Csathóhoz fűződő meghatározóan fontos barátságáról. Valamint a Portugáliába szakadt vadásztárs és jóbarát Csekonics Endre és Fekete baráti levelezéseiből is. Ezen kívül sok más érdekes Fekete István levelezésből is szemezgethetünk.
A könyv 2003-ban jelent meg. 206 oldal, új állapotban.

Major Richárd
Vadváltók - Egy magyar természetjáró-vadász British ...

Egy 1956 óta távol élő társuk olyan vadászcsemegét tett le a hazai olvasóközönség asztalára, amit vétek volna kinek-kinek meg nem kóstolnia. Vadászcsemegét? így is mondhatjuk, mert így is igaz. De a könyv írója nem ok nélkül nevezi magát természetjáró-vadásznak. British-columbiai barangolásai nemegyszer meg is borzongatják az olvasót, hiszen olyan kalandokat, mint ő, kevesen élnek át. Nem mintha szándékosan keresné a veszélyeket. Nem, ő csak azokat a nem mindennapi ajándékokat keresi, amelyeket a könyvében gyakran nagy betűvel írt Természet a magafajta felettébb bátrak és elszántak részére tartogat. Az élvezetes élménybeszámolóknak, hiteles leírásoknak az a hosszú sora, amit a szerző papírra vetett, méltó emléket állít az immár többé-kevésbé veszendőben lévő értékeknek. Egyúttal pedig azt a maradandó értéket is segít megőrizni, amit ő a maga roppant eredeti, sokoldalú egyéniségével, szigorú erkölcsiségével s a messze idegenben sem feledett magyarságával hagy örökül a jövendőnek.
 
2000. Püski Kiadó. 280 oldal+ színes képmellékletek.
Védőborítóval ellátott egészvászon kötésben, jó állapotban.

Bertóti István:
Vadgazdálkodás és vadászat

Első kiadás. 1956 Mezőgazdasági Kiadó. 300 oldal, 106 ábrával.

Kiadói félvászon kötésben, Jó állapotú kötet, alsó sarkán  kis sérüléssel. 

Bertóti István alapművét talán nem is nagyon kell bemutatnom az olvasónak. A régebbi szakemberek, vadászok, tankönyvként, mintegy bibliaként forgatták, hiszen minden ismeret megtalálható benne, amit tudni érdemes gyakorlati szempontból a vadászat ősi mesterségéről. A vadfajok mellett, minden vadászati módot, metódust részletekig kitárgyal, ismerteti a hazai vadfajokat, a vadgazdálkodást, vadtenyésztést, selejtezést, bírálatot, valamint behatóan fogalkozik a vadászkutyákkal is, sőt fegyver, lőszer, lövészet címszó is megtalálható a szakkönyvben.

Tobiás Lóránd:
Kutyatartás-nevelés (testi adottságok-alaptermészet)

1991 Bp. 150 oldal, ábrákkal. Fűzve, jó állapotban.

A KUTYA-újságban közölt szakcikkei révén sokak által ismert szerző ebben a könyvben összegzi a kutyatartásról, főleg a nevelésről vallott fölfogását. Vizsgálja azokat a belső folyamatokat, amelyek a fejlődő kutyában a tapasztalatszerzés, a tanulás, a környezettel, az emberekel kialakított kapcsolatai során lejátszódnak. Ilymódon kerül közel a kutya lényének kialakulásához, testi adottságainak és alaptermészetének kifejlődéséhez, a nagyrészt öröklött viselkedésformákban megnyilvánuló értelmének és érzelmeinek megértéséhez. A kutya nevelésének kulcsát a szerző a kutya gondolatmenetének megismerésének látja, a föltétlenül szükséges tanítás legjobb módszeréül pedig ennek az észjárásnak a követését ajánlja. Fejlett "kutyakultúrájú" országokban ez már jónéhány éve meghonosodott kényszerektől mentes kiképzési módszer néven ismert. A szerző vizsgálatok, megtörtént esetek tanulságaival teszi mindezt természetessé. Azt vallja, hogy a tanítás akkor lesz igazán eredményes és különösen tartós, ha az ember a kutya tanulási módszereinek ismeretében építi föl nevelési, tanítási tervét, és tevékenységébe belevonja a kutya igyekezetét, tevékeny együttműködését. Ezzel a tanítás önként vállalt tanulássá válik, az eredmény a kutyában is kiváltja a sikerélményt, és a tanított ismeret az önként vállalt tanulás eredményévé és - éppen ezért - nagyon tartóssá válik. Mindezeket a szerző könnyed, olvasmányos stílusban, kis történetekkel fűszerezve írja meg. Buzdítja az olvasót a szakirodalom tanulmányozására és a kutya viselkedésének megfigyelésére. Igazán tanulságos és élvezetes olvasmány.

Ára: 2.500 Ft

Horváth-Miklós-Szenek:
Millenniumi adászati Almanach - Bács-Kiskun megye

2001. Természetről, vadgazdálkodásról és vadászatról a Kiskunságban.

Nagyalakú,  383 oldal, műbőr díszkötésben, kifogástalan állapotban. Számozott példány. 

MAVOSZ
Szolgálati szabályzat 1972

1972 mavosz.  Kisalakú, 34 oldal. Fűzve, jó állapotú, ritka kiadvány. 

Szederjei Ákos:
Erdőn, mezőn, vadvizeken

1965 Gondolat. 182 oldal, képekkel. Vászonkötésben, jó állapotban, védőborító nélkül.

Ára: 2.500 Ft

Wolfgang Makatsch
Ahány madár annyi tojás - tojáshatározó

Wolfgang Makatsch remek és ritka tojáhatározója az AHÁNY MADÁR - ANNYI TOJÁS című hiánypótló szakkönyv. Ebben a könyvben megismerkedhetünk a tojásokon kívül, a madarak szaporodásának módjaival, költési szokásaival is. A szerző szaktekintély, évtizedek óta behatóan foglalkozik a madarakkal. Könyvében garmadával ismerteti a furcsábbnál furcsább szokásokat. valamint minden madarat az élőhelyén mutat be. A színes és ff. képek legnagyobb részt hazánkban készültek.
 
1972 Natura. 135 oldal, képekkel. Keménytáblás, jó állapotban.