1950 utáni vadászkönyvek

Széchenyi Zsigmond
Szarvasok nyomában

1979 Gondolat. 260 oldal, egészvászon kötésben, borítólappal.

Széchenyi Zsigmond, ez ideig kiadatlan írásait tartalmazza. Felesége rendezte sajtó alá. – A könyv első fele a világ szarvasait ismerteti a vadasz szemszögéből, szakszerűen szép stílusban bemutatva azokat, igen szép metszetekkel illusztrálva az egyes fajokat.
A könyv második fele az író egyetlen szakkönyvét A szarvas selejtezése (1948) című munkáját tartalmazza, teljes szöveg és ábraanyaggal. Az eredeti első kiadás hozzáférhetetlen, ezt kívánja pótolni, ezen kötetben megjelentetett teljes szöveghű kiadása.
A könyvben számos régi fotó található Széchenyi Zsigmondról is.
Ára: 3.500 Ft

Cséplő József:
Hajnaltól késő estig

2002 Terraprint. 165 oldal, fűzve, új állapotban. Megjelent 500 példányban.

Cséplő József szőlész-borász és erdész-vadász immár több mint fél évszázada elismert író. Eddig hét könyve jelent meg. Valamennyi művének meghatározója az erdők-mezők világának határtalan szeretete, az ott élő emberek történeteinek megörökítése. Mostani kötete huszonnégy szépprózai írást tartalmaz. Novelláinak, elbeszéléseinek a szőlőhegy és az erdő elemi fontosságú helyszíne, vissza-visszatérő témája a munka és a vadászat. Hőseit gazdag élettapasztalata birtokában remek jellemrajzokkal ábrázolja. Stílusára jellemzően ízes somogyi tájnyelven szólalnak meg egyes szereplői. A dialógusokat líraian gyönyörködtető környezeti leírások tarkítják.

Ára: 6.000 Ft

Homoki-Nagy István
Hegyen-völgyön

A legendás könyv! Nagyalakú fényképes album 180 eredeti fényképfelvétellel. 173 oldal, keménytáblás kötésben, jó állapotban.

1989 Homoki-Nagy István Vadásztársaság kiadása.

 

Ára: 3.500 Ft

Véber Károly szerk:
Vadászlesen - Hires vadászok válogatott írásai

1966 Gondolat. 356 oldal, fotókkal. Kiadói félvászon kötésben, borítólappal, jó állapotban.

Véber Károly szerkesztette és gondosan válogatta egy kötetbe leghíresebb vadászíróinknak nehezen vagy egyáltalán hozzáférhető legszebb írásait. Válogatott gyöngyszemek ezek a vadászirodalomból. Tizenhat régi, patináns vadászköny legjobb írásai egy kötetbe sűrítve. A teljesség igénye nélkül: Újfalvy Teleki, Vojnich, Höhnel, Kittenberger, Apponyi, Maderspach, Bérczi Károly, Bársony, Nadler, Zsindely, Rhédey stb.
Érdemes beszerezni, mindenkinek ajánlom.
 
 
Ára: 2.800 Ft

Nova Szakácskönyvek
Vadételek (Pecsenyék, raguk, levesek stb)

1987 Officina Nova. Nagyalakú, 95 oldal, színes képekkel. Keménytáblás kötésben, jó állapotban.

Színes, nagyalakú gyakorlatias szakácskönyvek, melyek nem csak a receptekre de a főzési technikákr,a előkészítésre, filézésre, csontozásra, eljárásokra is részletesen kitérnek. Főzőiskola is van bennük valamint színes fotóillusztráció mindezekről.

Ára: 2.400 Ft

Rakk Tamás:
Tűzözön és hóvihar

1996 Skicc Reklámstudió. 268 oldal, fényképekkel. Keménytáblás kötésben, védőborítóban, szép állapotban. Nagyon jó könyv.

A szerző a Föld két ellentétes pontján, Alaszkában és Tanzániában szerzett vadászélményeit osztja meg olvasóival. Beszámol e nem mindennapi utazások, néha kínos körülményeiről, az útközben szerzett élményeiről, de természetesen elsősorban vadászkalandjait meséli el, amelynek során Alaszkában a szokatlan hideg, míg Afrikában a meleg tette próbára a szerzőt. A látszólag csapongó gondolatai mindig a vadászat körül járnak (pl. hogyan került külföldre és mióta vadászik magyar származású vendéglátója), s érdekesen írja le az alaszkai eszkimók szokásait, színes fotókkal is illusztrálva bepillantást enged mindennapjaikba. - A vadásztörténetek kedvelőinek ajánlható a fotók mellett szerző rajzaival is gazdagított kötet.

Ára: 4.000 Ft

Dr Bencze Lajos:
Vadgazdálkodásunk természeti adottságai

1972 Mezőgazdasági. 235 oldal, fűzve, kiváló állapotban.

A mű 1972-ben jelent meg, és az akkori legmodernebb szemléletmódot, a vadeltartó képességet, természeti adottságok tükrében jellemzi, értékeli. Tárgyalja a mezőgazdaság és a vadgazdálkodás kapcsolatát valamint a vadkárokat. Igazi régi jó szakanyag.

Ára: 4.000 Ft

Pankotai Tihamér:
Kezdő vadászoknak 1987

1990 Mozaik Kiadó. 175 oldal, ábrákkal, képekkel. Fűzve, jó állapotban, a fedlap kissé karcos.

Ára: 2.600 Ft

Grósz Károly (szerk.)
Vadászati évkönyv ’75

Grósz Károly szerk. 1975 Táncsics. 253 oldal. Sok hasznos infóval, nagy vadászírók életével, bemutatásával. Műbőr kötés, jó állapot.

Az 1975-ös vadászati évkönyv, nem is gondolnánk mennyi hasznos és érdekes tudnivalóval szolgált az akkori vadászoknak. Számos szakcikk a vadászkutyázásról, vadászattörténeti visszaemlékezés, Munkában a véreb, Vadász sportlövészet, és egyik legnagyobb érdeme, hogy a Jeles magyar vadászok fejezetben, mintegy 25 régi vadászíró, munkásságáról, életéről olvashatunk.

Ára: 2.400 Ft

Fuchs Antal:
Bagamoyo

1978 Móra. 272 oldal, ff képekkel. Keménytáblás egészvászon kötésben, védőborítóval. Jó állapotban.

Nekünk, magyaroknak, különösen kedves földrészünk Afrika. Felfedezőink és vadászaink sokszor bejárták és mindannyiszor lelkesülten írtak róla. Magyar László, Teleki Sámuel, Széchenyi Zsigmond, Kittenberger Kálmán (hogy csak néhányat említsünk a hosszú névsorból) után most a hazai vadászat és vadvédelem neves tudósa, Fuchs Antal is ellátogatott Afrikába. Alaposan megváltozott viszonyokra lelt, s nemcsak a politikában. Afrika vadvilága is más, mint volt annak előtte. Jóllehet még mindig pazar bőségben legelésznek a csodálatos vadállatok a végtelen szavannákon, a bölcs előrelátás máris vadvédelmi területeket jelölt ki számukra, s a vadászat nemes sportja még nemesebb cél szolgálatába szegődött: megőrizni, fenntartani a világ leghatalmasabb állatkertjeit. A mindvégig izgalmas, érdekes úti beszámoló nagy élménye lesz mindazoknak, akik kedvelői a természetnek, a kalandoknak, és akik kíváncsian fordulnak e csodálatos, messzi világ felé.

Ára: 2.200 Ft

Dér Zoltán:
A vadászgörény

2005 BP. Elektra Kiadóház. 103 oldal, fotókkal, használt, jó állapot.

A könyv a Magyarországon még sokak számára ismeretlen és most népszerűsödő állatfajjal, a vadászgörénnyel foglalkozik, mely az USA-ban és Nyugat-Európában nagy népszerűségnek örvend. A közönséges görénytől nemcsak színváltozatai, hanem a háziasítás következtében anatómiája is különbözik. Kevesen tudják azt is, hogy a vadászgörény a legrégebben házlasított állataink közé tartozik. Évszázadokkal ezelőtt az emberek városba költözésével és a vadászat jelentőségének visszaszorulásával csaknem a feledés homályába merült, és közénk pár évtizeddel ezelőtt nem mint vadász, hanem mint házi kedvenc tért vissza. A könyvből információhoz juthatnak mindezen témákról, valamint a vadászgörénytartás és -tenyésztés legapróbb részleteiről Is.

Ára: 2.600 Ft

Dénes István:
Így láttam Afrikát

 
A könyv alcíme lehetne: Vadászexpedíció Széchenyi Zsigmonddal.
Ennek megvalósitása kizárólag DÉNES ISTVÁN-nak a vadászati osztály vezetőjének, a kormány vadász mesterének az érdeme, ő volt az, aki nemes elhatározással pótolni akarván a múzeum elpusztult Afrika kiállításának nagy emlős anyagát, szívós és következetes munkával tető alá hozta az expedíciót. Ennek tagjai voltak a vezető DÉNES ISTVÁN-on kivül, BÖRÖCZKY KORNÉL erdőmérnök, SCHULLER IMRE filmoperatőr, SZÉCHENYI ZSIGMOND vadászati szakíró és DR. SZUNYOGHY JÁNOS a múzeum képviselője. A munka olyanformán oszlott meg, hogy DÉNES és SZÉCHENYI, részben BÖRÖCZKY is vadásztak. Ez utóbbi azonban ideje legnagyobb részében SCHULLER filmoperatőrnek segédkezett a filmfelvételeknél.
A ​Nemzeti Múzeum kelet-afrikai vadászexpedíciójának vezetője számol be e könyvben élményeiről és az expedíció munkájáról. Beszámolója útleírás és vadászkönyv is egyúttal, s e szerencsés kettősség külön is fokozza érdekességét. Dénes István eleven utazási és izgalmas vadászélményei elmondása közben arra is módot talál, hogy ismertesse velünk a nomád maszáj törzs sajátos életformáját, a fehér- és fekete vadászok veszélyes foglalkozását s az afrikai vadak szokásait és vadászatát. Írása nyomán megelevenedik előttünk a változatos afrikai táj. Olvasás közben magunk is szinte bekapcsolódunk az expedícióba.
332 oldal, 40 oldalnyi kép. Jó állapotban.
Ára: 3.000 Ft

Berdár Béla (szerk.)
Az őz és vadászata

1983 Mezőgazdasági Kiadó, kiadói teljesvászon kötés, színes borítóval, jó  állapotban,  kissé foltos védőborítóban, a könyv maga szép állapotú. 175 oldal.

Kiváló alapmű, az alábbi szakkönyv, az őzvadászat alapműve: Az őz és vadászata -könyvet négyen írták! - Csupa nagy szaktekintély: dr. Bertóti István, Szidnai László, Dr. Fodor Tamás és Dr. Hőnich Miklós. Az őz életmódján, viselkedésén, vadászati módjain, bírálatán, elbírálásán kívül foglalkozik az vad találati jelzéseivel, az elejtett őz szakszerű zsigerelésén át a trófea kikészítéséig, bírálatáig. Nagyon átfogó szakanyag. Minden kezdő és gyakorlottabb vadásznak is tud újat mondani. Az őzvadászat alapműve.

Ára: 9.000 Ft

Bakóczi Antal dr.:
Vadászszenvedély, vadászati fegyelem 1971

Tanulságos, sajnos különösen aktuális ma is ez a szakkönyv a vadászbalesetekről és azok megelőzéséről. Vadászatvezetőknek, felelős szakembereknek is tud újat mondani a címe: VADÁSZSZENVEDÉLY, VADÁSZATI FEGYELEM

A 295 oldalas kötet írója: Dr. Bakóczi Antal (A Vadorzók könyv szerzője)
Részlet a kötetből:
"A vadgazdálkodás és a vadászat férfias, szívet, lelket felüdítő, szép és nemes sport, szórakozás, hivatás és foglalkozás ...folytonos érintkezés a természettel, mozgás a szabadban, küzdés a természet erőivel, a vadak ösztöneivel...
A vadászszenvedély azonban súlyos emberi tragédiákhoz, balesetekhez is vezethet, ha nem párosul maximális fegyelemmel, a természet és a vad iránt érzett tisztelettel és szeretettel, ha alantas ösztönök, féktelen pusztítási vágyak vezérlik. A könyvben összegyűjtött esetek is a felelőtlenség megdöbbentő bizonyítékai, az emberi meggondolatlanság szörnyű következményei. A gyűjtemény közreadásával nem az volt a célunk, hogy a valóságosnál sötétebb képet fessünk a vadászatról, hanem az, hogy a hasonló emberi tragédiák megelőzéséhez hozzájáruljunk.
"A vadászat tisztaságáért való aggodalom - mondja a Szerző - nem lehet túlzott. A vadászatban annak szépségei uralkodnak, a leírtakhoz hasonló esetek kivételként fordulnak elő. "
 
 
Ára: 3.900 Ft

Pák Dienes:
Vadászattudomány 1829 I.-II. egyben (Hasonmás)

ÁKV. 1983.  223 és 218 oldalasak, egybe kötve. Kiváló állapotú, igényes hasonmás

Ára: 5.500 Ft

Mikósdy András:
Vadász ABC - Apróvad vadászat

1968 Mezőgazdasági Kiadó. 114 oldal, 38 ábrával.
Fűzve, jó állapotban.
 
A könyv alapismereti szinten ismerteti a kezdő vadászokkal az öltözék, felszerelés, vadászaton való viselkedés a vadászati módok mellett a vadászat alattiés utáni legfontosabb tudnivalókat, képekkel illusztrálva. De még a helyes vadászerkölcsről is útmutatást kapunk. Fülszövege szerint a könyv vadászaink hasznos olvasmánya, kezdő vadászok nélkülözhetetlen útmutatója.
 
Ára: 3.000 Ft

Bertóti István:
Őzhívás

 Egyetlen, unikális alapmű az őzhívás mesterétől Dr. Bertóti Istvántól. A hívás részletes iskolája mellett tárgyalja a selejtezést, válogató vadászatot, agancsismeretet, fotókkal illusztrált bírálatot.

Az 1995-ben kiadott könyvből elsajátíthatjuk az őzhívás tudományát.

Magánkiadás. 267 oldal, fűzve, nagyon jó állapotban.

Ára: 3.200 Ft

Palkovics-Büki-Egyed:
A vaddisznó zárttéri tartása

1988 MTI. 111 oldal, képekkel, ábrákkal. Keménytáblás, jó állaptú ritka szakkönyv.

Vadaskertek tulajdonosainak, üzemeltetőinek, valamint a téma iránt érdeklődő gazdálkodóknak ajánlom figyelmébe, a vaddisznó tartásáról és tenyésztéséről szóló igazi kuriózum szakmunkát. A könyv mélyrehatóan tárgyalja a szaporodásbiológiától a szabadtéri és zárttéri tartáson át a vadföldgazdálkodást, állományhasznosítást, tartástechnológiát, egészségvédelmet és minden hasznos információt a disznóról.
Ára: 8.000 Ft

Györffy István
Nagykunsági krónika

Györffy Istvánt nem kell bemutatnom a néprajz iránt érdeklődőknek. Leghíresebb munkája a NAGYKUNSÁGI KRÓNIKA. A fejezetcímek már önmagukért beszélnek. Minden érdeklődőnek meleg szívvel ajánlom.
A szilaj pásztorok A rétes emberek A lőzérhalmi eset A futás A karczagi templomépítés Kuruzslók, boszorkányok Káromkodók A mi emigránsaink A régi szóbeszéd Tánciskola a dűlőúton 181 OLDAL, 1955-ös kiadás, jó állapotú keménytáblás kötésben.
Ára: 4.200 Ft

Tolnai Kálmán
Halat s vadat... - Szakácskönyv horgászoknak, vadászoknak

1983 Népszava Kiadó. 254 oldal, fűzve, jó állapotban.

Ára: 3.000 Ft

Panigay Róbert
Farkasnyomon

1985 Albatrosz Kiadó, Bukarest. Romániai magyarnyelvű kiadás. 150 oldal, kiadói egészvászon kötésben, szép állapotban, védőborítóval
Igen ritka határon túli vadászkönyv.

Ára: 9.500 Ft

Barnaföldi Gábor szek.
Hal - és vadételek

439 recept. Barnaföldi Archivum Kiadó. 191 oldal, fűzve, kiváló állapotban.

Ára: 3.000 Ft

Igles Corelli
Vadételek - Új ízek nyomában

A vadételek világa elénk varázsolja a természet még érintetlen élőhelyeit. A remek fotókkal illusztrált könyvben nemzetközi hírű mesterszakács ajánl íncsiklandó vadétel-recepteket melyeket különleges alapanyagokból készült mártásokkal kínál. Jóvoltából rég elfeledett ízeket fedezhetünk fel újra. A könyv segít kiválasztani a megfelelő borokat és söröket is. Ízelítőül a tartalomból: római tálban sült fogoly fügével és bodzalekvárral, őzérmék paradicsomos leveles tésztával, vadszilvás nyúlgerinc kókuszos rizzsel, saláta nyúlgerinccel, gombás-fenyőmagvas vaddisznósült boros mártásban. Különlegességek is helyet kaptak e könyvben, valamint nálunk nem előforduló vadfajok ételreceptjeivel is megismerkedhetünk. Néhány igen különleges recept a tartalomból: Zergepörkölt dámhúsgombócok, fácánhúsal töltött tésztafalatok, fácánfasirt, fogoly 8-féle módon, fürjreceptek,  ropogós lazagna őzhúsból.  Spagetti szalonkás, kacsamájas ragual,  szárcsahúsos rizottó,  üreginyúl receptek, vaddisznó és szarvasreceptek, mezeinyúl és récefélék ételei. stb, stb.

Nagyalakú, fényképes hatalmas szakácskönyv,  200 oldal, borítólapos keménykötésen, jó állapotban.

 

Ára: 5.400 Ft

Jolsvay-Steinmann-Szily
A magyar állatvilág szótára

 Magyar-latin és latin-magyar, Bp. Natura 1977. 357 oldal, Bvédőborítóban, egészvászon kiadói kötésben, jó állapotban.

Ára: 2.000 Ft